Sylvia Szely:

Werkloosheid is een ontdekkingsreis

Sylvia Szely had na haar ontslag volop vertrouwen dat ze snel een nieuwe baan zou vinden. Maar het blijkt toch lastiger te zijn dan ze dacht. Lees haar blog.

Op een ochtend werd ik naar het kantoor van HR geroepen. Ik dacht meteen: gaat het nu gebeuren? En ja, hoor, ik werd ontslagen. Ik was opgelucht, bijna euforisch. Ik voelde me – na 10 jaar trouwe dienst – bevrijd. Anderen dachten dat het de schok was, maar ik zag het al maanden aankomen. Het bedrijf ging op bijna al mijn financiële eisen in omdat ze haast hadden de fusie, wat ook de reden voor mijn ontslag was, bekend te maken.

De banenmarkt op

Ik had geen twijfel dat ik snel weer aan de bak zou komen. Ik werk immers in de digital marketing. Daar is veel vraag naar. Bovendien kreeg ik hulp van een outplacement coach en was ik begonnen met netwerken. Ik heb vanaf het eerste moment veel gesolliciteerd en word ook regelmatig uitgenodigd op gesprek. Toch duurt het allemaal veel langer dan ik oorspronkelijk had verwacht ...

Flexibel opstellen

Van mijn netwerkcontacten hoor ik dat mijn profiel te specifiek is. Of juist te breed. Laatst werd me ook verteld dat ik wel moet bewijzen dat ik al op het gebied van duurzaamheid gewerkt had om in die sector voor een baan in aanmerking te komen. Als ik doorvraag waarom mijn sollicitatie afgewezen is, zijn er vaak geen andere redenen dan dat anderen toch net iets beter in het profiel passen. Of dat een andere kandidaat net iets enthousiaster was. Ik doe altijd mijn uiterste best om me tijdens het solliciteren flexibel op te stellen, alleen werkgevers zijn dit zelf vaak niet.

Werkzoekenden zijn meer dan hun (LinkedIn) profiel

Ik heb me uiteindelijk gerealiseerd: ik pas niet in al die hokjes! Ik ben allochtoon (ik kom uit Oostenrijk, Nederlands is niet mijn moedertaal en dat maakt sommige onderdelen van mijn werk ingewikkeld). Ook ben ik 51, maar ik leer nog net zo graag en snel als toen ik studeerde. Het grootste plezier heb ik in het managen van projecten. Helaas lijkt dat werkgevers nauwelijks te interesseren. Werkgevers willen een perfect plaatje ... al staat dat vaak niet in de vacature, omdat ze ook zelf pas tijdens de procedure ontdekken wat het takenpakket eigenlijk moet zijn en welke persoon daarbij past. 

Werkloosheid is ook een avontuur

Het belangrijkste voor mij is om dingen te doen die me energie geven. Werkloos zijn betekent ook dat je jezelf opnieuw uit mag vinden. Het is een transformatie: nu nog rups, straks vlinder. Een avontuur. Wees voorbereid, trek je stoute schoenen aan en durf fouten te maken. Dan lacht het geluk je vanzelf een keer toe.

Bent u werkzoekend en wilt u ook bloggen op Werkblad? Meld u dan aan via redactie.werkblad@uwv.nl.

Blog

Deze pagina delen of printen

Deel artikel: Deel deze pagina op LinkedIn Deel deze pagina via twitter Deel deze pagina op Facebook

Werkblad

Inspiratie en tips voor werk zoeken en vinden