Welkom in de wondere wereld van solliciteren

Verwarring bij solliciteren

Zelfs HR-adviseurs verbazen zich weleens over de eisen die tegenwoordig in vacatures worden gesteld. HR-adviseur Monique van Houts blogt hierover.

Hoewel je in geen enkele sollicitatietraining leert hoe je een spagaat doet, kom je er in de praktijk soms wel in terecht. Weliswaar geen fysieke spagaat, maar daardoor niet minder lastig.

Vacatures doorspitten

Solliciteren anno 2017 betekent onder meer zoeken in de beschikbare banen aangeboden via een groot aantal media, zoals Indeed, LinkedIn en de Nationale Vacaturebank.

Voor een werkzoekende betekent dat dagelijks een groot aantal beschikbare vacatures doorspitten. Als je een geschikte vacature hebt gevonden, dan begint het echte werk: het reageren met een motivatie en een cv.

Als je op internet gaat zoeken naar tips voor sollicitaties, zie je al gauw door de bomen het bos niet meer. Je moet op allerlei dingen letten: wees zakelijk, en tegelijkertijd creatief. Zorg dat je opvalt, maar wees niet te zelfverzekerd. Onderscheid jezelf, maar ga zeker niet under- of overdressed naar een sollicitatiegesprek.

Tegenstrijdige adviezen

Ook degenen die een sollicitatie beoordelen, geven tegenstrijdige reacties op een motivatie of cv. Zo geeft de ene HR-adviseur het advies géén foto te plaatsen op je cv om vooroordelen te voorkomen, terwijl een andere HR-adviseur een cv zonder foto afserveert als zijnde niet van deze tijd ...

Bij alle sollicitatietips wordt er op het hart gedrukt om een niet te druk cv op te stellen, terwijl je aan de andere kant tussen alle sollicitanten eruit moet springen.

Ook krijg je tips als: solliciteer in de lijn van je kennis en ervaring van je laatste functie, terwijl er aan de andere kant wordt gepromoot om buiten je functiegebied, je regio en zelfs Nederland te kijken!

Tot slot wordt overal gehamerd op het niet hanteren van clichéteksten en het vermijden van algemene nietszeggende bewoordingen. En wordt geadviseerd aansluiting te zoeken bij de gevraagde competenties in de vacaturetekst. Laten daar nu regelmatig clichés in staan als proactief, hands-on-mentaliteit of geen 9-tot-5-instelling ...

Blijf vooral jezelf

Conclusie: blijf in je motivatie en cv vooral jezelf. Als jij niet supercreatief bent, maak dan ook geen creatieve teksten en een kleurrijk cv. Natuurlijk zorg je ervoor dat je geen taalfouten maakt en zoek je maximale aansluiting bij een bedrijf. Laat ze zien waarom jij de geschikte persoon bent voor die functie. Maar je kunt vooraf nooit een volledige inschatting maken van hoe de beoordeling door een recruiter of het bedrijf zal plaatsvinden. Wat de ene recruiter beoordeelt als een fantastische ‘out of the box’-sollicitatie, zal voor een ander juist een ‘over the top’-sollicitatie zijn.

Als een videopitch niet jouw manier van solliciteren is: vooral niet doen. Kies de manier van solliciteren die bij jou past, maak geen taalfouten en vergeet vooral niet te netwerken (70% van de vacatures wordt uiteindelijk ingevuld via een netwerk). Als je een afwijzing op een sollicitatie ontvangt, is dat nooit leuk. Misschien betekent dat dat jij en het bedrijf niet bij elkaar passen. 

Het kan ook zijn dat jouw manier van solliciteren en degene die jouw sollicitatie beoordeelt niet bij elkaar passen. Daar zul je soms ook wat geluk mee moeten hebben. 

Welkom in de wondere wereld van solliciteren anno 2017 ...

Bent u werkzoekend of helpt u werkzoekenden en wilt u ook bloggen op Werkblad? Meld u dan aan via redactie@werkblad.nl.

 

Blog

Deze pagina delen of printen

Deel artikel: Deel deze pagina op LinkedIn Deel deze pagina via twitter Deel deze pagina op Facebook

Werkblad

Inspiratie en tips voor werk zoeken en vinden