Wat te doen bij ontslag? 5 tips

Ontslagcafe geeft advies bij ontslag, de dames van het ontslagcafe

Als er ontslag boven je hoofd hangt, kun je wel wat hulp gebruiken. Juridisch HR-adviseur Caroline Besseling geeft gratis advies in het Ontslagcafé. Ze deelt alvast 5 tips.

Als werknemer kun je in een ontslagsituatie erg alleen komen te staan. Dat weet ik uit ervaring omdat ik 10 jaar geleden als juridisch HR-adviseur zelf in deze vervelende situatie terecht kwam. De collega's gaan verder met de dagelijkse gang van zaken. Je bent aangeschoten wild. Mijn rechtsbijstandsverzekering handelde alles via telefoon en e-mail af. De juristen waren heel lastig bereikbaar en erg kortaf en onpersoonlijk. Alleen het dossier was belangrijk terwijl het wel om een mens van vlees en bloed gaat.

Dreigend ontslag

Na deze negatieve ervaring heb ik het bedrijf ‘Personeelsrecht’ opricht om werknemers op een sociale en rechtvaardige manier te ondersteunen als er ontslag dreigt. Met dreigend ontslag heb je (als het goed is) niet zo vaak te maken. Het neemt veel emoties en onzekerheid met zich mee. Om mijn kennis en ervaring met mensen te delen ben ik samen met vier vakspecialisten het Ontslagcafé in Gouda gestart. Wij geven gratis advies tijdens het Ontslagcafé en zijn er voor iedereen. Naast advies over het juridische gedeelte geven we ook loopbaanadvies. Want als je dan toch zeker weet dat je je baan kwijt gaat raken, dan kun je hebt beste meteen gaat kijken wat je wilt en hoe de arbeidsmarkt nu werkt.

Gratis advies?

Kom eens langs in ons Ontslagcafé. Elke 3e donderdag van de maand tussen 19.00 en 21.00 uur zijn we aanwezig in het Kantoor van Nu, Peperstraat 20 in Gouda. Je kunt gewoon binnenlopen voor een kop koffie en een gratis (advies)gesprek.
Hieronder alvast 5 tips die je kunnen helpen bij ontslag.

Eerste Hulp Bij Ontslag: 5 tips

1. Ga niet akkoord met het ontslag

Als een werkgever in een gesprek meedeelt dat je ontslagen wordt, zeg dan dat je hier niet mee akkoord gaat en dat je tijd nodig heeft om informatie in te winnen.

2. Teken niets

Een werkgever kan voor de tactiek kiezen om je te overvallen en je direct een verklaring te laten ondertekenen. Teken dit nooit, maar neem de verklaring mee om advies in te winnen.

3. Blijf aan het werk en lever geen spullen in

Een werkgever kan je aanbieden om direct te stoppen met werken of kan een periode met je afspreken waarin je het werk afrondt. Je bent dan nog in dienst maar hoeft niet meer te werken tot het einde van het dienstverband. Ga hier niet mee akkoord. Ik adviseer je eerst advies in te winnen en tot die tijd aan het werk te blijven. Lever tot die tijd geen spullen zoals toegangssleutels, pasjes, auto bij de werkgever in. Als je het niet op kunt brengen om naar het werk te gaan, neem dan in eerste instantie een paar dagen verlof op.

4. Vraag de werkgever om het ontslag met de redenen schriftelijk aan je te bevestigen

Een werkgever kan er voor kiezen alles mondeling met je af te spreken en zo de tijd tot het einde dienstverband te laten verstrijken zodat je minder tijd hebt om in het verweer te gaan. Vraag daarom in het ontslaggesprek direct om een schriftelijke bevestiging om daarin de reden van het ontslag. Hiermee kunt je advies in winnen en geeft je de tijd om over een (schriftelijke) reactie na te denken.

5. Voer gesprekken met je werkgever over het ontslag niet alleen

Zorg dat er iemand met je meegaat naar gesprekken met je werkgever. Dit kan een goede kennis zijn of een partner, die tijdens het gesprek meeluistert en je bijstaat. De werkgever voert zo’n gesprek in de meeste gevallen niet alleen.
En voor het geval dat je werk toch ophoudt, zorg dat je op jouw manier afscheid neemt. Dit kan zijn met een borrel via het bedrijf, maar je kunt zelf ook wat leuke collega's uitnodigen voor een drankje op een neutrale plek zoals een café of restaurant. Goed afsluiten is belangrijk omdat je daardoor lekkerder in je vel komt te zitten. Hierdoor ga je positiever het sollicitatietraject in.
Motto van Personeelsrecht "ontslag is gunnen". Nieuwsgierig geworden? Kom dan naar het volgende Ontslagcafé op donderdag 21 september tussen 19 en 21 uur.

Bent u werkzoekend en wilt u ook bloggen op Werkblad? Meld u dan aan via redactie.werkblad@uwv.nl.

Blog

Deze pagina delen of printen

Deel artikel: Deel deze pagina op LinkedIn Deel deze pagina via twitter Deel deze pagina op Facebook

Werkblad

Inspiratie en tips voor werk zoeken en vinden