Volgende stap na einde arbeidsovereenkomst

Contract niet verlengd? Wat doe je?

Monique Muller helpt als advocaat mensen die hun baan kwijtraken. Ze kijkt wat de beste opties zijn en helpt om juiste keuzes te maken. Ook al is dat soms niet makkelijk.

Als advocaat spreek ik vaak mensen bij mij op kantoor die van hun werkgever te horen hebben gekregen dat hun arbeidsovereenkomst niet wordt verlengd. Of dat de arbeidsovereenkomst wordt beëindigd. Ze hebben dan veel vragen waarbij meestal de belangrijkste vraag is: ‘Hoe kan ik voorkomen dat mijn arbeidsovereenkomst wordt beëindigd of hoe kan ik ervoor zorgen dat mijn arbeidsovereenkomst toch wordt verlengd?’

Wat wil je?

Wanneer er sprake is van een conflict op de werkvloer, doordat bijvoorbeeld een werknemer (in de ogen van de werkgever) niet goed functioneert, of langdurig ziek is, wil ik eerst graag weten wat het verhaal is van degene die mijn advies inschakelt. Nadat ik een beeld heb gekregen van wat er speelt, stel ik altijd de vraag: ‘Wat wil je? Wil je langer blijven werken voor deze werkgever? Of wil je samen onderzoeken wat de beste manier is om de arbeidsovereenkomst te beëindigen en na te gaan wat de mogelijkheden zijn daarna?’

De meesten weten onbewust het antwoord al en zeggen wat zij willen. Vaak is dat: niet meer terug naar de werkgever. Maar kan dat? Sommigen moeten het een paar dagen laten bezinken en geven daarna het antwoord.

Keuzes maken en stappen zetten

Voor dezelfde werkgever doorwerken of deze situatie als kans zien om iets anders te gaan doen? Bepalen wat je wilt, helpt bij het oplossen van het geschil waar je als werknemer in terecht bent gekomen. Het onderkennen hiervan kost tijd en vraagt inzicht. Ik probeer mensen die met deze vraag bij mij komen zo goed mogelijk te begeleiden. Het beantwoorden van de vraag: ‘Wat wil je’ geeft richting voor het juridische proces en vaak ruimte om te bedenken wat de mogelijkheden zijn na het beëindigen van de arbeidsovereenkomst.

Het Ontslagcafé

In Gouda is het Ontslagcafé opgericht, een initiatief waarbij ik met een aantal professionals vrijblijvend diegenen die met dit soort vragen worstelen kort kan adviseren. Het fijne is nu dat ik via het Ontslagcafé samenwerk met deze professionals, waaronder loopbaancoaches, die het stokje van de begeleiding na het beëindigen van mijn werkzaamheden kunnen overnemen. Op deze manier kan na het beëindigen van de arbeidsrelatie een stap richting de toekomst worden gezet.

Bent u werkzoekend en wilt u ook bloggen op Werkblad? Meld u dan aan via redactie.werkblad@uwv.nl.

Blog

Deze pagina delen of printen

Deel artikel: Deel deze pagina op LinkedIn Deel deze pagina via twitter Deel deze pagina op Facebook

Werkblad

Inspiratie en tips voor werk zoeken en vinden