Tips voor de perfecte sollicitatie

Sollicitatietips van Lucas Koren

Lucas Koren van YoungCaptital deelt in zijn blogs tips voor uw cv, brief en voor het sollicitatiegesprek.

De bovenstaande titel is een beetje misleidend. De perfecte sollicitatie bestaat niet. Als je je optimaal voorbereidt met de onderstaande tips, zul je toch een heel eind komen. Het sollicitatieproces bestaat uit het maken van een cv, het schrijven van een sollicitatiebrief en het sollicitatiegesprek zelf.

Cv

Zodra je wilt solliciteren op een functie, moet je een cv hebben. Als je begint met je cv maken dienen de volgende aspecten erin te staan: voor- en achternaam, geboortedatum, adres en telefoonnummer. Daarnaast is een korte introductie van jezelf een must. Let erop dat de introductie past bij de functie.
Ook is het noodzakelijk om je werkervaring op je cv te zetten. Kijk goed hoe de functie eruitziet en zet alleen relevante werkervaring op je cv. Vergeet ook de opleidingen niet. Heb je een relevante cursus of minor gevolgd die past bij de functie? Zet die er dan op. Een pluspunt op je cv is een foto van jezelf.

Sollicitatiebrief

In je sollicitatiebrief krijg je de kans om je te onderscheiden van andere kandidaten. Geef aan waarom jij de functie goed zult bekleden en waarom je anders bent dan de andere kandidaten. Zorg er goed voor dat je je hebt ingelezen over het bedrijf en dat je aan kunt geven dat jij perfect bij het bedrijf past. Denk eraan dat je sollicitatiebrief geen opsomming is van je cv. De lezer hoeft niet twee keer te lezen wat je gestudeerd hebt, maar wil weten waarom jij in de toekomstplannen en de visie van het bedrijf past.

Sollicitatiegesprek

Nu begint het echte werk! Maar hoe moet je gekleed gaan? Kijk wederom naar hoe het bedrijf eruitziet. Bij een formeel bedrijf kleed je je netjes, bij een informeel bedrijf zal een spijkerbroek met een trui volstaan. Bedenk voor je gesprek een paar sterke eigenschappen. Daar zal naar gevraagd worden. Denk ook goed na over je zwakke eigenschappen en hoe je die kunt verbeteren binnen het bedrijf. Aan het eind van het sollicitatiegesprek wordt vaak gevraagd of jij nog vragen hebt. Om geïnteresseerd en voorbereid over te komen kun je antwoorden met, bijvoorbeeld: ‘Hoe ziet jouw werkdag er precies uit?’

Bent u werkzoekend en wilt u ook bloggen op Werkblad? Meld u dan aan via redactie.werkblad@uwv.nl.

Blog

Deze pagina delen of printen

Deel artikel: Deel deze pagina op LinkedIn Deel deze pagina via twitter Deel deze pagina op Facebook

Werkblad

Inspiratie en tips voor werk zoeken en vinden