Tips om werk te vinden als 50+’er

Nadenken over een opleiding - illustratie van brein die dat doet

Wat is het geheim van 50+’ers die wel werk vinden? Jolet Uilenberg werkt als loopbaancoach en deelt tips uit haar praktijk.

Al een flink aantal jaren begeleid ik 50+’ers naar ander werk. Vaak kom ik in aanraking met mensen die al lange tijd niet gesolliciteerd hebben.
Solliciteren is geen leuke activiteit om te doen. Dat heeft niet zozeer te maken met het cv of het LinkedIn-profiel dat je op orde moet hebben, dat lukt de meeste mensen uiteindelijk wel. De crux zit hem in het feit dat niemand het leuk vindt om afgewezen te worden. Als je ervoor zorgt dat je werkgevers niet op je tenen laat staan en je minder laat meeslepen door een afwijzing, dan scheelt dit een hoop, met name voor jezelf!

Wat zie ik 50’+ers doen die het wél lukt om werk te vinden?

1. Zoek werk aansluitend bij je laatste baan

Allereerst: zoek vooral een baan in de richting waarin je het laatst gewerkt hebt. Keer op keer merk ik dat mensen meestal terechtkomen in een baan die lijkt op hun vorige job. Een werkgever heeft interesse in jou door je meest recente werkervaring. Drie van mijn kandidaten (51, 55 en 58) zijn deze zomer in een baan terechtgekomen die nagenoeg hetzelfde takenpakket en soms zelfs dezelfde functienaam draagt als hun vorige functie.

2. Blijf je ontwikkelen

Vervolgens: het is slim om, als je je dit kunt veroorloven, elk jaar een training te volgen in je vakgebied. Iets wat echt toegevoegde waarde geeft aan je vakkennis.

3. Bouw een netwerk op

En ga gestructureerd en gedisciplineerd aan de gang met netwerken en zet door! Toen ik zelf mijn baan kwijtraakte, op dat moment was ik 53 jaar, lukte het mij niet direct om naast mijn eigen praktijk een parttime aanvullende klus te vinden. Ik heb mijzelf toen opgelegd wat ik ook altijd mijn kandidaten adviseer. Ga praten met mensen die het werk doen wat jij wilt doen. Ik heb toen afspraken gemaakt met mensen uit mijn netwerk om over mijn vak te praten, zonder aan te geven dat ik op zoek was naar werk. Dat laatste is cruciaal in netwerken. Ik ben zelf van huis uit geen netwerkster en heb het mij echt aan moeten leren. Van alle gesprekken die ik voer maak ik korte verslagen als reminder.
Na 8 maanden praten had ik echter nog geen tijdelijke opdracht gevonden, ik werd er moedeloos van! Maar ik heb doorgezet en door mijn netwerk kwam ik korte tijd later toch aan de gewilde opdracht voor 20 uur in de week.

Bent u werkzoekend en wilt u ook bloggen op Werkblad? Meld u dan aan via redactie.werkblad@uwv.nl.

Blog

Deze pagina delen of printen

Deel artikel: Deel deze pagina op LinkedIn Deel deze pagina via twitter Deel deze pagina op Facebook

Werkblad

Inspiratie en tips voor werk zoeken en vinden