Solliciteren naar een parttimebaan

Solliciteren naar een parttime baan

Solliciteren naar een baan voor een of twee dagen per week, hoe doe je dat? Marieke vond na haar ontslag een parttimebaan en zoekt een baan om de overige uren op te vullen.

Ik, Marieke Eva, ben 46 jaar en moeder van twee jongens. In de zomer van 2016 raakte de organisatie waar ik voor werkte financieel in zwaar weer. Ik raakte mijn baan kwijt. Het was ontslagronde drie. In totaal moest de organisatie binnen een jaar van 12 werknemers afscheid nemen. 

Sollicitatiecafé

Om een dagelijkse structuur te houden en elkaar te ondersteunen in de eerste maanden van onze werkloosheid organiseerde ik samen met een aantal oud-collega’s een sollicitatiecafé. Koffie, een broodje en elkaar helpen met het analyseren van vacatureteksten, het schrijven van brieven en het voorbereiden op een gesprek. Dit werkte goed! Sinds januari dit jaar zijn vier van ons weer aan het werk. Ik heb zelf sinds maart een nieuwe functie, als coördinator van een Jongerenraad bij een leuke organisatie. Maar de baan is parttime. Daarom zoek ik verder naar werk om de overige uren in te vullen. 

Parttimefunctie

Maar hoe solliciteer je naar een baan voor een of twee dagen per week? De baan die ik heb gevonden is erg leuk, maar het is voor mij een economische noodzaak om meer uren te werken. Vacatures scannen maar weer? Er zijn niet veel vacatures voor 8-16 uur. Vanuit die noodzaak blijf ik daarom schrijven op andere (voltijd- en deeltijd)functies.

Netwerken vanuit een parttimebaan

In mijn huidige parttimebaan kwam ik veel in aanraking met andere organisaties. Voor mijn organisatie is een Jongerenraad vrij nieuw. Ik wilde leren hoe anderen hun samenwerking met jongeren organiseerden. Ik merkte dat het veel makkelijker is om een gesprek aan te vragen als je al werkt. In mijn vrije uren zocht ik daarom contact met mensen in vergelijkbare functies. Ik wilde twee dingen uit deze gesprekken halen: leren hoe anderen de functie invullen en weten of er bij de andere organisaties nog behoefte is aan ondersteuning. Ik heb gemerkt dat veel mensen en organisaties het erg leuk vinden om informatie te delen. Ik kwam er ook achter dat er best leuke parttimebanen en opdrachten zijn, maar dat deze vaak intern worden opgevuld. 

Open sollicitaties en een competentie-cv

Hoe gaat zo’n interne opvulling? Het grootste verschil tussen externe sollicitaties en interne sollicitaties is dat de werkgever bij een interne sollicitatie al weet hoe jij als persoon in het team past en welke competenties je hebt. Bij een aantal van de netwerkgesprekken die ik had, werd ik na het gesprek uitgenodigd om een open sollicitatie te schrijven. Daarbij kreeg ik de aanbeveling om een competentie-cv in plaats van een klassiek chronologisch cv toe te voegen. 

Waarom een competentie-cv?

Veel organisaties zoeken bij de invulling van parttimebanen naar specifieke competenties en minder naar werkervaring. Het helpt om je competenties centraal te zetten. Daarnaast werkt een competentie-cv bij een open sollicitatie beter, omdat je deze kan toespitsen op de behoefte van de organisatie. De afdeling personeelszaken hoeft niet meer in je cv te spitten naar relevante ervaring voor het werk. Daar hebben ze, zeker bij open sollicitaties, de tijd ook niet voor. Ik heb meer dan 20 jaar voor verschillende non-profitorganisaties gewerkt, maar uit mijn chronologisch cv is niet direct op te maken wat ik praktisch kan. Het is te vol en ook iets te herhalend. 

Ik ben nu bezig om mijn competentie-cv ook op mijn LinkedIn-profiel te plaatsen. Zo val ik op als een werkgever zoekt op competenties. Ik hoop dat dit verhaal inspireert. Veel succes! 

Lees ook de eerdere blog van Marieke Eva

Plotseling werkzoekend? Blijf in de werkstand!

Bent u werkzoekend en wilt u ook bloggen op Werkblad? Meld u dan aan via redactie.werkblad@uwv.nl.

Blog

Deze pagina delen of printen

Deel artikel: Deel deze pagina op LinkedIn Deel deze pagina via twitter Deel deze pagina op Facebook

Werkblad

Inspiratie en tips voor werk zoeken en vinden