Nieuwe kansen door werken met behoud van WW-uitkering

Ruud de Jong blogde eerder over het vinden van een tijdelijke baan. Direct hier achteraan vond hij opnieuw een tijdelijke werkplek, ditmaal met een aanvulling vanuit de WW. Hoe staat Ruud hier tegenover?

Niemand kiest ervoor werkeloos te worden. Nou ja, ik niet tenminste. Toen ik er bij mijn voormalige werkgever uit ging met een regeling, was het niet mijn planning om een paar maanden thuis te zitten. Mijn droom was om snel de perfecte baan te vinden: dicht bij huis, leuk werk, minder uren en met genoeg tijd voor alles wat het leven leuk maakt. En toch kwam ik thuis te zitten en het viel me zwaarder dan ik had gedacht. Elke dag opstaan met genoeg redenen om te blijven liggen, vakantie was toch anders. 

Werk leidt tot werk

Uiteindelijk vond ik een tijdelijke baan voor zes maanden als uitzendkracht bij een provincie. En toen dat klaar was, stond al snel de volgende uitdaging te wachten. Werk leidde tot werk, dat bleek maar weer. Er zat wel een behoorlijke adder onder het gras. Met de reiskostenvergoeding kwam ik niet helemaal tot aan huis en het salaris was heel wat lager dan ik gewend was. En de reistijd… Waarom zou ik hiervoor elke dag mijn bed uit komen? Kon ik niet beter afwachten en hopen op betere tijden?

Maar ik wist hoe het voelde om in de wintermaanden thuis te zitten. Het dag in, dag uit druk zijn met het schrijven van sollicitatiebrieven, wetend dat een deel ervan onherroepelijk zou leiden tot een zoveelste nee, het was een angstbeeld geworden. Dan stak ik mijn energie toch liever in zaken die ergens toe konden leiden.

Aanvulling vanuit WW

Spijt heb ik niet gehad. Mijn werkgever was erg prettig en bijna vanaf de eerste dag werd meegedacht over hoe een carrière na mijn uitzendperiode eruit zou kunnen zien. Dat ik vanuit de WW een aanvulling kreeg op mijn salaris hielp zeker mee. Binnenkort begin ik als vaste medewerker bij een andere afdeling van het bedrijf. Het is dus geen slecht idee om even een stapje terug te doen, of het nu in salaris, reistijd of iets anders is. Perfecte banen zijn er maar weinig en soms kost het tijd om de juiste combinatie te vinden. Ik heb in ieder geval een stap gemaakt en wie weet lukt het me om stukje bij beetje die perfecte baan bij elkaar te sprokkelen. Een mens mag dromen, toch?

Andere blogs van Ruud:

Bent u werkzoekend en wilt u ook bloggen op Werkblad? Meld u dan aan via redactie.werkblad@uwv.nl.

Reageer op dit blog

CAPTCHA
Vink onderstaand hokje aan:

Reacties

Zeer herkenbare situatie edoch vraag ik me af of Ruud ook sollicitatie plicht had!?
Vr. groet...

Carlos

Het is een mooie regeling van het UWV, je kan er voor kiezen om de je uitkering stop te zetten maar niet je recht niet!

"U kunt de betaling van uw uitkering zelf stopzetten, maar uw recht op WW kunt u niet stopzetten. Uw recht loopt door. Wilt u uw uitkering later weer voortzetten? Dan heeft u misschien geen recht meer op WW, omdat de maximale duur van uw recht op een WW-uitkering is bereikt. Dit is wettelijk zo bepaald. U kunt uw recht op een WW-uitkering dus niet stopzetten en opsparen om later weer te gebruiken" bron UWV.

Ik heb een nieuwe vaste baan en krijg ook een aanvulling, door te werken bouw je ook weer nieuwe rechten op en je voldoet aan de jaren en weken eis.

Maar het is voor mij ook niet helemaal te achterhalen wat mijn nieuwe uitkeringsduur wordt als ik straks mijn oude rechten heb opgebruikt en opnieuw werkeloos zou worden.

Ja en wat ze vergeten zijn te vertellen met wet werken met behoud uitkering !! Dat ze de bruto bedragen van UWV en de werkgever waar je een aantal uren werkt bij elkaar optellen (de fijne belasting dienst)een te hoog bedrag verdient BRUYO dat je huursubsidie vervalt (in mijn geval) dat ik 2000 euro terug kon betalen .Het komt er op neer dat ik 2000 euro hebt betaald om te mogen werken een paar uur met behoud uitkering DUS LET OP !!!!!! Gr D.Moolenaar

Ook ik (59) heb een stap terug gedaan. Van managementsecretaresse in de zorg naar gastvrouw in de zorg met dementerende ouderen. Ook met aanvulling van het UWV. Werd ook gek van het thuiszitten en de nee's op de sollicitaties.
Dankbaar werk, wisselende diensten en ook vrije tijd.
Mijn contract is nu weer verlengd, daar ben ik blij mee.
Wat de toekomst verder brengt dat wacht ik rustig af.

Prachtig verhaal en zo zou het ook moeten zijn, maar er is ook een keerzijde. Ikzelf ben na 42 jaar, met een gemiddelde werkweek van 45 uur en reistijden van 3 uur heen en terug, door ING aan de kant gezet. Ik kreeg na 19 jaar voor ING gewerkt te hebben een mooie eindvergoeding mee, maar toen begon het.
52% Belastingafdragen aan de staat die hier leuke dingen mee doet.
De eerste 4 maanden zelf je broek op houden, dus geen WW.
Reken maar uit!

Ook ik moest, en moet, na al 42 jaar gewerkt te hebben minimaal 4 keer per maand solliciteren met(zoals bekend) even zovele afwijzigen.

Toch heeft een recruter mij gevonden en ben ik voor 32 uur per week aan de slag gegaan met momenteel een jaarcontract bij de werkgever waar ik ingehuurd was.

Het werk geeft voldoening maar mede doordat er 70% wat ik verdien terug gaat naar het UWV heb ik een nare smaak in de mond omdat ik nadat ik bovenstaande belasting e.d. al heb voldaan en een kleine 40 jaar premie heb betaald ik nu het idee heb mijn eigen uitkering te financieren.

Ik heb welliswaar een uitkering voor 41 uur maar ik werk 32 uur en moet daardoor voor de overige uren nog steeds 4 maal per maand solliciteren, wat is hier het nut van als je al in je 43e werkzame jaar zit met de leeftijd van 60 jaar en ook nog mantelzorger voor je vrouw bent?

Mijn baan zou zeer geschikt zijn voor een MBO 3/4 jongere die een toekomst op moet bouwen en in tegenstelling tot wat Ruud de Jong beweerd zou ik wel graag van mijn welverdiende rust gaan genieten......maar helaas is dit in het hedendaagse Nederland een utopie

Het is alleen wel erg jammer dat je je WW rechten opmaakt als je een aanvulling krijgt op je salaris ook al werk je 40 uur per week. Dat je recht hebt op een aanvulling vind ik een goede zaak, alleen als je 40 uur per week werkt vind ik dat je rechten moeten blijven staan en zouden niet minder worden zoals nu de regels zijn. Door deze dwaze regel heb ik mijn WW uitkering stopgezet en doe ik het nu maar met minder inkomsten want als ik weer thuis kom te zitten wil ik niet meteen bij de bijstand aan moeten kloppen om een uitkering. Dit wordt je niet verteld als je weer aan het werk gaat voor minder geld. Het UWV zou dit beter wel doen zodat men later niet voor een nare verrassing komt te staan omdat je al je rechten inmiddels hebt opgemaakt door die aanvulling.

Blog

Deze pagina delen of printen

Deel artikel: Deel deze pagina op LinkedIn Deel deze pagina via twitter Deel deze pagina op Facebook

Werkblad

Inspiratie en tips voor werk zoeken en vinden