Netwerken werkt

netwerken werkt

Nick Brouwer vond dankzij zijn netwerk een nieuwe baan. In zijn blog legt hij uit hoe je kunt netwerken.

Er is wellicht al vaker over geschreven maar het kan niet vaak genoeg gezegd worden. Netwerken, niet iedereen is ervoor in de wieg gelegd. Bij netwerken wordt ook veelal direct gedacht aan ondernemen. Niets is echter minder waar. Het is voor iedereen en van iedereen. Natuurlijk, netwerken speelt zich 9 van de 10 keer af in een ondernemende, zakelijke sfeer of omgeving. Maar vertaal het eens naar de pauzes of de vrijdagmiddagborrel die je had met je vroegere collega's. Daar hoorde je zaken die je op andere momenten en plaatsen niet hoorde. Precies!

Hoe netwerk je?

Tijdens het netwerken kun je eenieder laten weten dat je zoekend bent. En dat is verstandig. Want hoe meer mensen weten dat je zoekend bent, hoe groter de kans dat men aan je denkt wanneer er iets voorbijkomt. Vraag om kaartjes, e-mailadressen of andere zaken waardoor je met iemand in contact kunt komen. En het belangrijkste: als je zegt 'iets' te mailen of doen, doe dat dan ook.

Baan uit netwerk

Mijn voorbeeld: ik ben weer voor mezelf begonnen. Dat kwam als volgt tot stand. Op een bijeenkomst kwam mij ter ore dat een onderneming verkoopondersteuning zocht. Niet vast maar op piekmomenten. Ik heb toen, aan de mensen waar ik op dat moment mee in gesprek was, gevraagd wie van hen mij binnen dat bedrijf zou kunnen introduceren. De mensen waar ik mee in gesprek was kenden zelf niemand, maar een van hen kende wel indirect iemand die dat zou kunnen doen. Ik heb van hem de contactgegevens gekregen en hem gevraagd om vast kenbaar te maken dat ik contact zou opnemen.

Kennismakingsgesprek

Ik kwam in contact met de juiste persoon. We hebben gesproken over diverse mogelijkheden. Want in eerste instantie vond ik (opnieuw) voor mezelf beginnen wel weer een uitdaging. Ik stond niet te popelen. Nare ervaringen uit het verleden bieden veel onzekerheid voor de toekomst, zeg maar. In dienst treden met een proefperiode vanuit de WW was voor mij een optie. Maar niet voor hen. En aangezien zij ook nog andere bedrijven kenden waar ondersteuning gewenst was, was de beslissing uiteindelijk niet te moeilijk.

Ik ben blij weer aan het werk te zijn. Op de juiste plek zijn op het juiste moment. Zo denk ik erover. Overigens zijn bijeenkomsten van het UWV ook gelegenheden om te netwerken. Je weet nooit wie wie kent en iets voor je kan betekenen.

Bent u werkzoekend of helpt u werkzoekenden en wilt u ook bloggen op Werkblad? Meld u dan aan via redactie@werkblad.nl.

Blog

Deze pagina delen of printen

Deel artikel: Deel deze pagina op LinkedIn Deel deze pagina via twitter Deel deze pagina op Facebook

Werkblad

Inspiratie en tips voor werk zoeken en vinden