Hoe vind je je eerste baan?

Vinden van je eerste baan

Anouk Boer geeft in haar blog tips over hoe je als je net afgestudeerd bent je eerste baan kunt vinden.

Na jaren in de collegebanken heb je dan eindelijk je diploma gehaald. Met veel kennis, maar nog weinig werkervaring, start je je zoektocht naar een baan. Maar hoe vind je nu je eerste serieuze baan? Hieronder vind je een aantal praktische tips:

Een goed cv is key  

Zorg ervoor dat je cv up-to-date is met je laatste werkervaring en diploma’s. Voor een werkgever moet de meest belangrijke informatie duidelijk zijn. Je cv moet goed aansluiten op de functies waarop je solliciteert. Je kunt het ook aanpassen per vacature waarop je solliciteert. Het opstellen van een goed cv kan veel tijd in beslag nemen, maar dit is het zeker waard. Een goed cv bepaalt namelijk of jij wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. 

Netwerken werkt

De meeste vacatures worden via via vervuld. Zorg ervoor dat je netwerk op de hoogte is van jouw zoektocht naar een baan. Als je netwerk iets interessants voorbij ziet komen, zullen ze aan jou denken. Mocht je je netwerk willen versterken, dan kun je bijvoorbeeld lezingen en events over jouw vakgebied bezoeken. Een tip voor effectief netwerken is om niet direct te vragen naar een baan, maar om advies te vragen. Als je bijvoorbeeld contact hebt met een persoon die binnen jouw vakgebied werkt, kun je vragen naar tips hoe je ook in dat vakgebied aan de slag kunt. Wie weet komt er een introductie of zelfs een sollicitatiegesprek uit voort.

Maak gebruik van social media 

De meesten van ons maken gebruik van Facebook, Twitter en LinkedIn. Maar zet jij deze sociale media ook effectief in tijdens je zoektocht naar werk? Op Facebook kun je goed gebruikmaken van je connecties door te laten weten dat je op zoek bent naar een baan. Op Twitter kun je bijvoorbeeld naar vacatures zoeken door gebruik te maken van hashtags, zoals #vacature. Het meest bekende professionele netwerk, LinkedIn, kan op verschillende manieren gebruikt worden in de zoektocht naar werk. Niet alleen kun je je profiel updaten en optimaliseren, ook kun je vacatures vinden en je aansluiten bij relevante LinkedIn-groepen over jouw vakgebied. 

Uitzendbureaus en vacaturesites

Er zijn verschillende uitzendbureaus en vacaturesites die zich richten op startersfuncties. Er zijn ook vacaturesites die zich richten op specifieke regio’s en niches. Je kunt met jezelf afspreken op een bepaald aantal vacatures per week te solliciteren. Daarnaast kun je aan de hand van de vacatures ook een beeld van de markt krijgen en welke banen en vacatures je interessant vindt.

Lees meer tips van Anouk op de website Afgestudeerd en Dan?

Bent u werkzoekend en wilt u ook bloggen op Werkblad? Meld u dan aan via redactie.werkblad@uwv.nl.

Reageer op dit blog

CAPTCHA
Vink onderstaand hokje aan:

Reacties

Blog

Deze pagina delen of printen

Deel artikel: Deel deze pagina op LinkedIn Deel deze pagina via twitter Deel deze pagina op Facebook

Werkblad

Inspiratie en tips voor werk zoeken en vinden