Hoe blijf je positief?

Een illustratie van allemaal mensen en eentje staat in de spotlights

Niemand neemt een pessimist aan en niemand wil samenwerken met een negatieve collega!

We herkennen het allemaal, afwijzing na afwijzing, vaak geen of onduidelijke redenen. De moed zakt je in de schoenen. Je vraagt je af: Waar doe ik het allemaal nog voor?

Toch is het vreselijk belangrijk om positief te blijven. Hou daarom ook de openingszin van dit blog in je gedachten.

Hoe blijf je positief? …. Ga op een ondernemende manier sollicitere

 1. Weet wie je bent
Er zijn heel veel mensen die hetzelfde vak uitoefenen. Toch doet iedereen het op zijn eigen manier, in die zin dat iedereen een stuk van zijn eigen identiteit in de uitoefening van zijn vak legt. Dus ga na wat jou nou zo uniek maakt (je Personal Brand) en ga dat ‘verkopen’ tijdens al je sollicitatieactiviteiten. 

2. Zorg voor een plan
Als je je baan verliest wil je er zo snel mogelijk weer een terug. Je wilt er weer bij horen en er toe doen. Logisch! maar ga niet met hagel op de arbeidsmarkt schieten. Die strategie leidt alleen maar tot afwijzingen, teleurstelling, en nog negatievere gevoelens. Maak voor jezelf een plan van aanpak met een checklist en focus jezelf. Bijvoorbeeld 

  • Schrijf een business case waarmee je aantoonbaar geld bespaart voor een werkgever als hij jou aanneemt. Denk hierbij aan het ideeënbusje dat vroeger bij veel bedrijven in de kantine hing. 
  • Maak een Top 5 van bedrijven waar je zou willen werken. 
  • Verdiep je via internet en andere media volledig in die bedrijven, wat doen ze, wie zijn hun concurrenten, bezoek ook beurzen waar die bedrijven vertegenwoordigd zijn. 
  • Probeer in contact te komen met de manager van de afdeling waar je in zou passen. Check je netwerk of er mensen werken die je al kent. 
  • Benader die manager met een open sollicitatie of telefoontje op basis van je opgedane kennis en business case. De managers zijn als eerste op de hoogte van een vacature, het ontstaan daarvan, of andere mogelijkheden die er misschien zijn.
  • Als je eerste Top 5 niets oplevert, maak een nieuwe en herhaal de stappen. 

Het grote voordeel van deze aanpak is dat je met een natuurlijke en oprechte interesse overkomt. Leeftijd is dan een minder groot issue. De focus wordt verlegd naar de inhoud. Je omzeilt hiermee de ‘harde criteria’ van het functieprofiel waar leeftijd er zeker een van is, al zal niemand dat laatste toegeven. Bovendien past deze aanpak veel beter in de huidige tijdgeest van flexibele arbeid.

3. Vier je successen.
Trakteer jezelf als je weer een onderwerp, op weg naar je doel, van je checklist af kunt strepen.

4. Accepteer dat het soms niet leuk is Het is goed een uitlaatklep voor je frustraties te zoeken als het weer eens niet gelukt is. Waar ik persoonlijk heel veel baat bij heb is sporten. Ik ga vrijwel dagelijks anderhalf uur helemaal los in de sportschool. Je gaat er niet alleen beter uit zien waardoor je zelfvertrouwen toeneemt maar je verhoogt zeker ook je mentale weerbaarheid. En dat heb je juist nu harder nodig dan ooit.

Bent u werkzoekend en wilt u ook bloggen op Werkblad? Meld u dan aan via redactie.werkblad@uwv.nl.

Blog

Deze pagina delen of printen

Deel artikel: Deel deze pagina op LinkedIn Deel deze pagina via twitter Deel deze pagina op Facebook

Werkblad

Inspiratie en tips voor werk zoeken en vinden