Geachte werkgever

Anja zit aan tafel en schrijft een sollicitatiebrief

Anja (53) besteedt veel aandacht aan haar sollicitaties. Maar de antwoorden die ze krijgt … Ze schreef een open brief.

Geachte uitzendbureau's, detacheringsbureau's, werkgevers en andere vacatureaanbieders,

Ik ben werkeloos, al mag ik dat niet meer zeggen. Tegenwoordig heet dat werkzoekende. Dat klinkt vriendelijker, maar komt op hetzelfde neer: ik heb geen baan. En ik heb vele, vele collega's. Tja, zul je denken, niets nieuws onder de zon.

Nou wil het geval dat ik een werkzoekende 50-plusser ben. En dan wordt je bij UWV ‘speciaal’. Dus verplicht 3 maanden op cursus om de nieuwe regels van het solliciteren te leren. Tegenwoordig schrijven we geen sollicitatiebrieven meer maar motivatiebrieven. En dat is nog niet gemakkelijk. Want tussen de honderden brieven die de vacatureaanbieders ontvangen moet je wel opvallen. Dus voor elke brief moet je uitgebreid gaan zitten. De vacature analyseren, het bedrijf opzoeken op internet, informatie opvragen bij de aanbieder, kortom je bent al een uurtje bezig VOORDAT je begint met schrijven.

Zwoegen

En dan het schrijven op zich. Prijs jezelf de hemel in maar niet té, schrijf in de stijl van het bedrijf, schrijf anders dan anderen (ja, hoe dan? Ik weet toch niet wat die anderen schrijven?), schrijf elke brief anders (help, ik raak na 200 brieven een beetje inspiratieloos). Kortom heel veel do’s en don’ts. Een goede motivatie schrijven kost je al gauw weer ruim een uur.
Nu is daar op zich niets mis mee. Want ik wil graag weer werken. Dus ben ik bereid om tijd te investeren in een goede motivatiebrief. Waar ik hard op zit te zwoegen, elke keer weer. Om mij goed te profileren bij een werkgever.

Maar dan …

Je opent je mailbox en er komt een mailtje binnen als antwoord op een van je vele, vele sollicitaties. Met de volgende tekst:

Beste Anja,
Hartelijk dank voor je aanmelding voor office manager.
Helaas moet ik je mededelen dat wij voor een andere kandidaat gekozen hebben die naar onze mening beter in het profiel past.
We waarderen de moeite die je hebt genomen om te solliciteren en wensen je heel veel succes met je verdere carrière.

Geen naam, geen onderwerp, geen aanwijzing van wie deze mail zou kunnen zijn.

Lees: ‘U bent te oud’

Kijk, en daar baal ik nou zo van. Ik doe elke keer mijn uiterste best om een mooie, inspirerende, uitnodigende motivatiebrief te schrijven en krijg dan dit als antwoord. Hallo, ik doe moeite, kunnen jullie misschien ook wat moeite doen? Ondanks dat het een afwijzing is? Kunnen jullie dan ook eens je best doen om een gemotiveerd, en toch enigszins opbeurende afwijzing te schrijven? In elk geval even nadenken voordat de standaardzin getypt word. Dat ik aan geen enkel profiel (lees: ‘U bent te oud’) beantwoord, weet ik nu wel. En het kan echt hoor, geloof mij, ik heb er eentje ontvangen: een afwijzing die zo verpakt zat dat het je moed gaf om toch weer door te gaan met solliciteren.

Foutje

Ik heb de bovenstaande mail als volgt beantwoord:  

Beste heer, mevrouw,

Hartelijk dank voor deze mail. Op dit moment heb ik diverse sollicitaties uitstaan. Als goed office manager wil ik ook mijn eigen administratie tot in de puntjes bijhouden maar onderstaande informatie is dusdanig summier dat ik nu niet weet door welk bedrijf ik ben afgewezen. Kunt u mij nadere informatie verschaffen over deze afwijzing zodat mijn administratie weer up to date is?

Mvg,
Anja

p.s. Mocht u nog iemand nodig hebben om dit soort dingen te voorkomen, ik ben nog beschikbaar!

Het antwoord dat ik kreeg? Het was een foutje in de ‘standaard’-mailing die ze gebruiken. En, o ja, de naam van het bedrijf.
Zucht …

Tip van de dag: bel altijd even met de werkgever als je afgewezen wordt. Het is voor jezelf bevredigender als je weet waarom je afgewezen bent, en het geeft je de kans om ook hun (summiere) antwoord te bespreken. Zo steek je er beiden wat van op!

Bent u werkzoekend en wilt u ook bloggen op Werkblad? Meld u dan aan via redactie.werkblad@uwv.nl.

Reageer op dit blog

CAPTCHA
Vink onderstaand hokje aan:

Reacties

Blog

Deze pagina delen of printen

Deel artikel: Deel deze pagina op LinkedIn Deel deze pagina via twitter Deel deze pagina op Facebook

Werkblad

Inspiratie en tips voor werk zoeken en vinden