Theo Jongedijk:

Eenzaam

Theo staat in zijn woonkamer

Wie keurig van 9 tot 5 op het bedrijf is en zelfs geen minuut overwerkt, brengt niettemin een groot deel van zijn leven door met collega’s.

Na ruim 4 decennia in het arbeidsproces kende ik een aantal van hen beter dan mijn vrouw. Haar zag ik voornamelijk in de avonduren en de weekeinden.Tenminste, als ik geen late of weekeinddienst had.Niet gek dus, dat ik sommige collega’s beter doorgrondde dan mijn echtgenote. Iemands karakter leer je immers pas goed kennen door hem of haar in de meest uiteenlopende situaties mee te maken.Bij succes, tegenslag, vreugde en verdriet. Onder normale en abnormale werkomstandigheden, die zich niet alleen in mijn vak als dagbladverslaggever voordoen, maar die evenzogoed voorkomen in de verpleging, het onderwijs, noem maar op.

Scheiding

Als door het verlies van de baan aan de relatie met je collega’s een einde komt ‒ mensen die jarenlang figuurlijk op je lip hebben gezeten ‒ kan dat een heftige scheiding zijn.Bij arbeidsverlies denken mensen het eerst aan de financiële gevolgen. De hypotheek, de opleiding van de kinderen, de autokosten en tal van andere vaste lasten lopen immers door. Aan het teloorgaan van sociaal contact wordt in deze fase van het werkloos worden minder zwaar getild. Bewust of onbewust?

Krant

Als de krant die je gewend was ’s morgens op het werk te lezen, thuis niet in de bus valt, denk dan eens na over een proefabonnement. Voor een korte periode is dat meestal gratis en wissel je van titel dan is de brievenbus voor langere tijd gevuld, zonder dat je dat de kop kost.Daar steekt uiteraard een commercieel belang achter. De uitgever wil graag dat zijn dagblad blijft bestaan en een abonnement verkopen om de mensen die er nu in dienst zijn volgende maand ook nog aan het werk te kunnen houden.De krant tijdelijk in de bus was ‘gratis’. Maar gratis’ komt altijd wel voor iemands rekening. Is het niet die van de leverancier – hij gooit een spierinkje uit om een kabeljauw te vangen ‒ dan is het die van jezelf. Gemaakte kosten worden altijd wel een keer doorberekend.Is het niet nu, dan volgt de rekening later wel. Als consumenten – jij en ik dus – bereid zouden zijn voor een eerlijke dienst en een goed product een reële prijs te betalen, wordt er werkgelegenheid veiliggesteld en gecreëerd. Een prima aanpak van de eenzaamheid.

Lees ook U past niet in het profiel. Een gesprek onder vier ogen met een lotgenoot over werkloosheid.

Bent u werkzoekend en wilt u ook bloggen op Werkblad? Meld u dan aan via redactie.werkblad@uwv.nl.

BijlageGrootte
U past niet in het profiel doc bestand.doc130 KB

Blog

Deze pagina delen of printen

Deel artikel: Deel deze pagina op LinkedIn Deel deze pagina via twitter Deel deze pagina op Facebook

Werkblad

Inspiratie en tips voor werk zoeken en vinden