Doen

illustratie van mannetje met 3 gezichtsuitdrukkingen

Ruud de Jong blogt over wat het voor hem betekende om geen werk te hebben. ‘Het was geen fijne tijd en ik maakte me zorgen.’

Ik heb een baan. Het is voor tijdelijk, misschien een halfjaar. Ik kan er voorlopig mijn hypotheek mee betalen en misschien ga ik wat vaker iets leuks doen. Maar het belang van een baan is voor mij groter dan alleen de financiële kant.

Geen werk

Voor ik werkloos werd, had ik niet gedacht hoezeer het thuis zitten me zou raken. Ik had een plan, dat zou ik uitvoeren en alles zou van een leien dakje gaan. Maar toen ik eenmaal thuiszat en de dagen weken werden, voelde ik wat het betekende om geen werk te hebben. Weken werden maanden en ik solliciteerde. Ik had gesprekken, soms goed, soms slecht. Maar telkens was daar het mailtje of het telefoontje. ‘We vonden het een fijn gesprek, maar we nodigen je niet uit voor een tweede.’

Ik maakte me zorgen. Wat als ik geen baan vind, hoe moet het met het huis? Hoe moet het met al die plannen die ik had voor de toekomst? Hoe moet het verder met mij? Hoe kom ik mijn bed uit? Het ergst waren de twijfels over beslissingen die me hadden gebracht waar ik stond.

Apart project

Het was geen fijne tijd, maar er waren ook lichtpuntjes. Ik merkte dat als ik dingen deed, ik me beter voelde. Ik begon gesprekken te zien als een mogelijkheid om er beter in te worden. Ik begon elke baan waarop ik reageerde als een apart project te zien, waaruit ik meer kon halen dan alleen een ja of nee. Hoe zat ik in het gesprek, op welke vragen had ik geen antwoord? Wat kan ik beter doen bij het onvermijdelijke volgende gesprek?

Ik richtte zelfs een speciale website op, waarmee ik potentiële werkgevers een kans gaf me beter te leren kennen.  Je weet tenslotte nooit, een halfjaar is zo voorbij.

Actief

Uiteindelijk voelt werkloos zijn voor iedereen anders. Sommigen slaan zich er met relatief gemak doorheen, terwijl anderen na een maand al denken dat de wereld vergaat. De meesten van ons zitten ertussenin, maar makkelijk zal het nooit zijn. Als je dingen blijft doen, blijf je actief. Je blijft interessant, want tijdens een gesprek heb je iets om te vertellen. ‘Ik was werkloos’ wordt ‘ik was druk met cursussen, sporten, het huis schilderen.’ Een tovermiddel is het niet, maar het helpt wel.

Bent u werkzoekend en wilt u ook bloggen op Werkblad? Meld u dan aan via redactie.werkblad@uwv.nl.

Blog

Deze pagina delen of printen

Deel artikel: Deel deze pagina op LinkedIn Deel deze pagina via twitter Deel deze pagina op Facebook

Werkblad

Inspiratie en tips voor werk zoeken en vinden