Boventallig? Houd de locomotief op de rails

Ben je ontslagen? Zorg dat de locomotief op de rails blijft

Hoe voelt het als je hoort dat je ontslagen wordt? En wat doe je daarna? Anne Pouline Nederend beschrijft dit in haar blog.

‘Wil je naar huis?’, wordt er gevraagd na afloop van de onheilstijding. Het aantal keren dat ik mij ziek meldde is in mijn bijna 32 jaar ononderbroken trouwe dienst op één hand te tellen en dan nu ziek melden? En voor hoe lang dan? Ziek ben ik niet, verdrietig wel, en teleurgesteld. Ineens lijkt de toekomst op veel gebieden onzeker. Een gezin met studerende, nog thuiswonende kinderen, ik had ze zo graag goed op weg willen blijven helpen. Mijn bijdrage aan het gezinsinkomen willen blijven leveren.

Meteen maar verzekeringen en abonnementen opgezegd, vakantie geschrapt, dat gaf op financieel gebied vast wat rust.

Verborgen banen

Direct na de boventalligverklaring op een ander – tijdelijk – spoor gezet. Lieve begripvolle collega’s en ik had weer een doel. Een hulpvaardige vriendin stuurde een krantenberichtje. De tip leidde mij naar het Ontslagcafé in Gouda, waar een groep enthousiaste professionals een keer per maand een avond klaarstaat om onfortuinlijken op het gebied van (dreigend) ontslag, al dan niet door ziekte, vrijblijvend op te vangen. En indien gewenst met raad en daad bij te staan. Geïnteresseerden kunnen op die avonden o.a. workshops met als onderwerpen ‘Verborgen banen’, ‘Transitievergoeding’ e.d. bijwonen, vragen stellen, informatie inwinnen, anderen ontmoeten.

Niet alleen na ontslag

Nuttig, zo blijkt in de praktijk van alledag, want als werknemer sta je erg alleen na ontslag, een boventalligverklaring of anderszins. Niet iedereen kan het zich permitteren een advocaat arbeidsrecht in de arm te nemen, of kan zich op een rechtsbijstandsverzekering beroepen. Iedere vorm van informatie is dan meegenomen.

Lotgenoten opvangen

Toen de mogelijkheid zich voordeed om als vrijwilligster in de functie van gastvrouw aan de slag te gaan bij het Ontslagcafé, bood ik me direct aan. Het voelt goed om mensen die in een vergelijkbare situatie verkeren op te vangen en te verwijzen naar iemand die hen kan adviseren.

Na een jaar eindigde de tijdelijke baan en bood zich een tweede tijdelijke baan aan en sinds kort, daarnaast een tijdelijke derde. De toekomst is op dit moment nog onzeker, maar ik heb een doel op een dag en probeer de trein rijdend te houden.

Bent u werkzoekend en wilt u ook bloggen op Werkblad? Meld u dan aan via redactie.werkblad@uwv.nl.

Blog

Deze pagina delen of printen

Deel artikel: Deel deze pagina op LinkedIn Deel deze pagina via twitter Deel deze pagina op Facebook

Werkblad

Inspiratie en tips voor werk zoeken en vinden