5 tips om jouw cv onderscheidend te maken

5 tips voor een onderscheidend cv

Lucas Koren van YoungCaptital deelt in zijn blog 5 tips voor een onderscheidend cv.

Voordat je uitgenodigd wordt op een sollicitatiegesprek, moet je vaak een cv maken. Het maken van een cv is niet moeilijk, maar om je te onderscheiden van de rest kan een lastige kwestie zijn. Vergeet niet dat er vaak meerdere kandidaten zijn met dezelfde achtergrond die solliciteren op een functie. Hoe zorg je ervoor dat je niet onder op de stapel terechtkomt? De vijf beste tips lees je in deze blog.

#1 Zorg dat alles erin staat

Allereerst is het belangrijk dat alle algemene punten in je cv staan. Zo dienen je voor- en achternaam, geboortedatum, woonplaats en telefoonnummer erin te staan. Daarna stel je jezelf voor d.m.v. een persoonlijk stukje. Vervolgens dienen je werkervaring en opleidingen naar voren te komen. Vergeet ook vooral relevante cursussen niet die je hebt gevolgd in je vorige baan of op jouw opleiding.

#2 Breek het ijs met een quote

‘Many of life’s failures are people who did not realize how close they were to success when they gave up’ - Thomas Edison. Zodra je je persoonlijke stukje begint met een quote, heb je de aandacht van de lezer. Kies een quote uit die jou typeert en het ijs is gebroken. Op die manier leert het bedrijf je beter kennen en het is eens wat anders dan een standaardstukje. De quote kan ook humor bevatten, zolang je maar dicht bij jezelf blijft.

#3 Laat creativiteit de vrije loop

Zoals we inmiddels weten, zullen er hoogstwaarschijnlijk meerdere kandidaten zijn die solliciteren op de functie. Daardoor moet de lezer zien dat jij veel tijd hebt gestoken in het maken van je cv. Het oog wil ook wat, dus laat je creativiteit de vrije loop. Ga er eens een dag voor zitten en maak er wat moois van. Let er wel op dat alle basiselementen erin staan en dat het duidelijk leesbaar blijft. Zo kun je met cv-templates spelen en je cv laten opvallen.

#4 Speel in op de vacature

Zodra je goed inspeelt op de vacature, zul je sneller uitgenodigd worden voor een sollicitatiegesprek. Solliciteer je naar een online marketingfunctie? Dan is het relevanter om een bijbaan als blogger te noemen dan een baantje in de bediening. Voor een salesfunctie zal het baantje in de bediening relevanter zijn, je kunt namelijk goed werken onder druk. Hetzelfde geldt voor opleidingen en cursussen. Zet alleen relevante opleidingen op je cv. Heb je een relevante minor gevolgd die relevant is voor de vacature? Vergeet vooral niet die erop te zetten.

#5 Maak een video-cv

Wil jij het anders aanpakken dan anderen? Maak dan een video-cv van maximaal twee minuten. Als je een video-cv maakt, laat je zien dat je er niet een van dertien in een dozijn bent. Je kunt ook direct laten zien wie je bent. Zodra het bedrijf je ziet, hebben ze een duidelijker beeld van jou dan wanneer je een tekst-cv maakt. Je kunt zelfs je sollicitatiebrief maken d.m.v. een video.

Als je gebruikmaakt van bovenstaande tips is de kans een stuk groter dat jouw cv niet onder aan de stapel terechtkomt. Een creatief cv zal het namelijk beter doen dan een standaard-cv.

Lees ook de eerdere blog van Lucas Koren met tips voor uw cv, brief en voor het sollicitatiegesprek.

Blog

Deze pagina delen of printen

Deel artikel: Deel deze pagina op LinkedIn Deel deze pagina via twitter Deel deze pagina op Facebook

Werkblad

Inspiratie en tips voor werk zoeken en vinden