Zzp vanuit de WW: 6 vragen

Een man staat op een ladder en schildert zijn ideeen op de muur.

1. Mag ik een eigen bedrijf beginnen, als ik een WW-uitkering heb?

Ja dit mag. Maar als u dat wilt doen met behoud van uw uitkering, kan dat alleen als u vooraf toestemming van UWV krijgt. Volg eerst de online training 'zelfstandig ondernemen met een WW-uitkering' van UWV. Hierin hoort u welke mogelijkheden er zijn om vanuit de WW te starten als ondernemer, en welke gevolgen dit heeft voor uw WW-recht. Volg deze training via werk.nl. Wilt u vervolgens met behoud van uw uitkering voor uzelf beginnen? Maak dan een afspraak met een adviseur werk om uw plannen te bespreken. Hij beoordeelt of uw ondernemingsplan of uw idee een kans van slagen heeft en of u dus wel of niet mag starten.

2. Wat zijn de gevolgen voor mijn WW-uitkering als ik voor mezelf begin?

Wanneer u toestemming heeft van UWV zijn er 3 mogelijkheden om vanuit de WW als zzp’er te beginnen. Alle 3 hebben ze een andere invloed op uw WW-uitkering:

  • De startperiode. U richt zich volledig op uw eigen bedrijf en behoudt een deel van uw uitkering. U krijgt dan 29% minder WW-uitkering. De startperiode duurt 26 weken. In deze periode hoeft u niet te solliciteren. In de online training 'zelfstandig ondernemen met een WW-uitkering' worden alle voorwaarden die voor de startperiode gelden uitgelegd.
  • De urenkorting. Hierbij worden alle uren die u aan uw bedrijf besteedt direct gekort op uw uitkering. Vanaf 1 juli 2015 wordt op basis van uw gewerkte uren een fictief inkomen berekend met als basis uw WW-maandloon. Dit fictief inkomen wordt in mindering gebracht op uw uitkering.
  • U gaat volledig aan de slag voor uw nieuwe bedrijf en bent dan niet meer beschikbaar voor overig werk. Dit geeft u door aan uw adviseur werk. U hoeft dan niet meer te solliciteren en u ontvangt geen WW-uitkering meer.

Kijk voor een toelichting op uwv.nl.

3. Hoe kom ik in aanmerking voor een startperiode?

Om in aanmerking te komen moet u eerst schriftelijk toestemming van UWV hebben om met uw eigen bedrijf te starten. En u mag pas starten met uw bedrijf nadat uw WW-recht is ingegaan. U mag niet eerder van een startperiode gebruik hebben gemaakt. Ook mag u tijdens de startperiode geen opdrachten van uw laatste werkgever aannemen. Voldoet u niet aan een van deze voorwaarden? Dan kunt u alleen gebruikmaken van de urenkorting of uw uitkering helemaal stopzetten.

4. Hoe kom ik in aanmerking voor de urenkorting?

Wilt u voor uzelf beginnen met een urenkorting, dan heeft u geen toestemming nodig van uw adviseur werk om uw bedrijf op te zetten. U geeft het aantal uren dat u als zelfstandige werkt aan UWV door. Alle uren die u aan uw bedrijf besteedt, worden dan in mindering gebracht op uw uitkering. Dat zijn de directe uren die u besteedt aan productie of diensten die u aanbiedt. En ook de indirecte uren zoals het werven van nieuwe klanten, reistijd om bij uw klanten te komen of tijd die u aan uw administratie moet besteden.

Op basis van uw gewerkte uren wordt een fictief inkomen berekend met als basis uw WW-maandloon. Dit fictief inkomen wordt in mindering gebracht op uw uitkering. Over de uren die u niet aan uw bedrijf besteedt, ontvangt u nog wel WW. Die uren moet u ook gebruiken om actief te solliciteren. Ontvangt u een WW-uitkering van voor 1 juli 2015? Dan wordt uw WW-uitkering anders berekend. Lees hier meer over op uwv.nl.

5. Moet ik als mijn bedrijf goed loopt achteraf mijn uitkering terugbetalen?

Bent u op of na 1 januari 2013 gestart? Dan krijgt u 26 weken lang 29% minder WW-uitkering. U hoeft later geen uitkering terug te betalen. Kijk voor meer informatie op uwv.nl.

6. Wat als ik te weinig opdrachten krijg en met mijn bedrijf stop?

Heeft u te weinig opdrachten voor een goede toekomst van uw bedrijf? En stopt u met uw bedrijf binnen de voor u geldende WW-termijn? Dan kan uw WW worden herstart. Vanaf dat moment moet u wel weer solliciteren. Uw WW loopt door zolang u nog recht op die uitkering heeft.

Artikel

Deze pagina delen of printen

Deel artikel: Deel deze pagina op LinkedIn Deel deze pagina via twitter Deel deze pagina op Facebook

Werkblad

Inspiratie en tips voor werk zoeken en vinden