Zo maakt u een videosollicitatie

man neemt video op

U bent de juiste persoon voor de baan. Maar hoe overtuigt u de werkgever? Heeft u al eens aan een videosollicitatie gedacht? Daarmee stelt u zich persoonlijk voor. En vergroot zo de kans om te worden uitgenodigd voor een gesprek. Met deze tips kunt u zelf aan de slag.

Doen!

1. Een goede voorbereiding

… is het halve werk. Laat u inspireren door sollicitatievideo’s op YouTube. Waarom kiest u juist dit bedrijf? Wat maakt u de juiste persoon? Waarvoor mogen ze u ’s nachts wakker maken? Bedenk maximaal drie dingen die u wilt vertellen in maximaal 2 minuten. Hoe langer de video, des te groter de kans dat de kijker wegklikt.

2. Zoek de ideale plek

Ga voor een neutrale achtergrond staan. Zet uw smartphone op zijn zijkant, zodat het beeld liggend is. Zet hem zo recht mogelijk, bijvoorbeeld tegen een boek op een plank. Het mooist is het als de lens op ooghoogte is. Sluit ramen en deuren tegen achtergrondgeluiden. Film overdag bij natuurlijk daglicht. Is het binnen te donker? Zoek dan een rustige plek buiten.

3. Geef de beste versie van uzelf

Maak een goede eerste indruk: verzorgde kleding en uiterlijk. Kijk met een glimlach recht in de lens. Uw eerste 3 seconden doen het hem. Een ontspannen lach nodigt uit om te blijven kijken.

4. Stel uzelf voor in maximaal 2 minuten

Zie de video als een kennismaking met collega’s op uw eerste werkdag. Probeer zo natuurlijk mogelijk over te komen. Wees uzelf. Spreek rustig en duidelijk. Gebruik korte heldere zinnen. Wees to the point. Werkt u graag zelfstandig of bent u een teamspeler? Geef een voorbeeld. Heeft u gevoel voor humor? Laat het merken met een subtiel grapje. Doe de film zo vaak over als nodig is.

5. Zet de video online

U kunt uw video bewerken met een video-editor. Die zijn er gratis en betaald, voor pc, smartphone en verschillende besturingsprogramma’s. Sluit af met uw naam en telefoonnummer. Mail uw sollicitatievideo samen met uw brief en cv. Zet de video ook online op LinkedIn, Twitter en Facebook.

Niet doen!

1. Een samenvatting van alles

De meest voorkomende fout: uw sollicitatiebrief of cv herhalen. Of alle ‘belangrijke’ dingen willen vertellen. Doe het niet. Kies maximaal drie onderwerpen.

2. Slechte kwaliteit

Is het beeld te donker of overbelicht? Bent u slechtverstaanbaar? Zit er een galm op? Begin opnieuw. Ook echte don’t’s: een kind in beeld, het piepen van magnetron, een telefoon die overgaat of een blaffende hond.

3. Storende uiterlijkheden

Vermijd opvallende sieraden en make-up. Trek geen kleding aan waarin u zich niet comfortabel voelt.

4. Wegkijken en friemelen

Wegkijken, uw hoofd draaien, aan uw kin krabben, een hand door uw haar halen: het zijn bewegingen die irriteren en afleiden. Probeer gewoon rustig in de camera te kijken.

Artikel

Deze pagina delen of printen

Deel artikel: Deel deze pagina op LinkedIn Deel deze pagina via twitter Deel deze pagina op Facebook

Werkblad

Inspiratie en tips voor werk zoeken en vinden