Veelgestelde vragen over vrijwilligerswerk met behoud van uw WW-uitkering

1. Welk vrijwilligerswerk kan ik doen met behoud van (of: naast) mijn WW-uitkering?

U kunt niet elk vrijwilligerswerk doen naast uw WW-uitkering. Het is daarom belangrijk dat u toestemming vraagt aan UWV. Medewerkers van UWV beoordelen uw aanvraag. Zij kijken daarbij naar drie zaken: de vergoeding die u krijgt, de organisatie en de omschrijving van het werk. In dit filmpje wordt uitgelegd hoe UWV beslist of u het vrijwilligerswerk mag doen naast uw WW-uitkering.

2. Heeft het vrijwilligerswerk dat ik wil gaan doen gevolgen voor mijn uitkering?

Met dit stappenplan kunt u makkelijk uitzoeken of het vrijwilligerswerk dat u wilt gaan doen mogelijk gevolgen heeft voor uw uitkering. Daarvoor beantwoordt u online een aantal vragen. Bijvoorbeeld over de vergoeding en over de organisatie. Wilt u vrijwilligerswerk doen, dan moet u wel altijd toestemming vragen aan UWV.

3. Hoe geef ik door dat ik vrijwilligerswerk wil gaan doen?

Vraag minimaal een maand voordat u wilt beginnen met het vrijwilligerswerk toestemming aan UWV. Dat doet u door het aanvraagformulier in te vullen. Dit instructiefilmpje laat precies zien hoe u dit formulier moet invullen en waar u rekening mee moet houden.

4. Welke regels gelden als ik al vrijwilligerswerk deed?

Deed u al vrijwilligerswerk voordat u werkloos werd? Dan kunt u dat gewoon blijven doen. Alleen als er iets verandert in uw vergoeding, werkzaamheden of uren, moet u hiervoor toestemming vragen. In dit instructiefilmpje worden de regels uitgelegd.

5. Tip van Marieke

‘Door mijn vrijwilligerswerk zit ik regelmatig om de tafel met de woningbouw of de gemeente. Zo vergroot ik mijn netwerk en doe ik kennis op over schuldhulpverlening. Dat komt straks goed van pas als ik mijn studie heb afgerond. Dan ga ik voor mezelf beginnen in de schuldhulpverlening. Mijn tip: zoek vrijwilligerswerk dat aansluit bij je gewenste baan.’