Werken op onregelmatige tijden

Een vrachtwagen 's nachts op de weg

Ongeveer 500.000 mensen in ons land werken op onregelmatige tijden. Is dit ook iets voor u? Dan moet u de mogelijkheid hebben om soms 's avonds, 's nachts of in het weekend te werken. Of tijdens feestdagen. Dit hangt af van de branche waarin u werkt. Werken op wisselende tijden kan voor- en nadelen hebben:

Voordelen

  • U verdient meer door de onregelmatigheidstoeslag die bovenop het salaris komt.
  • Als u onregelmatig werkt, is geen dag hetzelfde. U heeft bijvoorbeeld de ene keer een ochtenddienst, de andere keer een nachtdienst.
  • Wanneer de meeste mensen werken, bent u vrij. Daardoor kunt u op rustige tijden boodschappen doen. Of naar de dokter of tandarts zonder dat u hoeft te schuiven met uw werk.
  • Vaak kunt u het rooster van tevoren aanvragen. Door slim te plannen kunt u soms een week weg zonder dat het vakantiedagen kost.

Nadelen

  • Soms heeft u een aantal avonddiensten of nachtdiensten achter elkaar. Dit kan vermoeiend zijn.
  • De meeste mensen werken op regelmatige tijden. Als u in het weekend of op feestdagen werkt, heeft u minder tijd voor sociaal contact.
  • Als u kleine kinderen heeft kan het lastig zijn, omdat de meeste opvang toch binnen kantoortijden is.
  • En deelnemen aan cursussen of teamsporten is ook makkelijker te doen als u regelmatig werkt.

Werktijden

Wanneer u onregelmatig werkt, moet u soms lange diensten draaien. Bijvoorbeeld als stewardess op een lange vlucht. Er zijn regels opgesteld om werknemers te beschermen. U mag bijvoorbeeld maximaal 12 uur per dag werken. En maximaal 60 uur per week. Dat staat in de Arbeidstijdenwet. Deze wet is gebaseerd op de Europese Arbeidstijdenrichtlijn. Wilt u er alles over weten? Kijk op de website van de Rijksoverheid.

Toeslagen

Wie onregelmatig werkt, krijgt vaak meer salaris. Voor de onregelmatige uren geldt een onregelmatigheidstoeslag (ORT). Bijvoorbeeld als u werkt op zaterdag, zon- en feestdagen. Of als u avond- of nachtdiensten heeft. Ook de vroege ochtend (voor 06:00 uur) is een onregelmatige arbeidstijd. Dat komt vaak voor in de zorg of de industrie. Of bij koeriersbedrijven. Het recht op een toeslag staat in de cao of de arbeidsovereenkomst.

Artikel

Deze pagina delen of printen

Deel artikel: Deel deze pagina op LinkedIn Deel deze pagina via twitter Deel deze pagina op Facebook

Werkblad

Inspiratie en tips voor werk zoeken en vinden