Voordelen van grensarbeid:

1. Wat is grensarbeid?

Wilt u werken in Duitsland of België? U bent grensarbeider als u minimaal 1 keer per week naar uw werkland reist. Lees alles over werken als grenswerker op werk.nl/eures en op werk.nl/grensarbeider.

2. Vacatures vinden over de grens

EURES, de Europese dienstverlening van UWV, kan u helpen bij het vinden van werk in het buitenland. De EURES-adviseurs geven onder meer informatie en advies over werken over de grens en bemiddelen tussen werkgever en werkzoekende. Vacatures vindt u hier.

3. Belasting in het buitenland

Als u in België werkt, betaalt u in België belasting. Werkt u in Duitsland, dan betaalt u in Duitsland belasting. Betaalt u hogere belasting in het land waar u werkt, dan kunt u compensatie aanvragen bij de Belastingdienst.

4. Werken in België of Duitsland

Informatie over belasting, zorg, uitkering, pensioen en kinderbijslag vindt u op de website van Grensinfopunt. Tips voor het vinden van vacatures en waar u op moet letten bij het solliciteren in België of Duitsland vindt u op werk.nl.

5. Ervaringsverhalen

Heeft u interesse in een baan in het buitenland? Veel Nederlanders gingen u voor. Margriet Brandsma werkte 10 jaar in Duitsland. Luchino Geelen emigreerde naar Frankrijk. Nusaniwe Soplantila vond een baan in Noord-Ierland. Danique van de Kruijs deed seizoenswerk in Spanje.