Wat zijn uw sterke en zwakke punten?

Sterke en zwakke punten

Sterke en zwakke punten komen in veel sollicitatiegesprekken aan bod. Het is vaak lastig om deze vraag te beantwoorden. Want hoe vertelt u waar u goed in bent zonder arrogant over te komen? En hoe beschrijft u uw zwakke punten zonder dat dit negatief overkomt? 5 tips om u voor te bereiden op deze vraag.

1. Vraag anderen naar sterke en zwakke punten

Het is altijd goed om anderen naar uw sterke en zwakke punten te vragen. Het is namelijk niet alleen belangrijk wat u zelf denkt, maar ook dat anderen u daarin herkennen. Voor familie, vrienden en collega’s is het vaak makkelijker om te beschrijven waar u goed of juist minder goed in bent.

2. Kies uw beste sterke punten

Benoem sterke punten die goed passen bij de vacature. Staat er in de vacature dat de werkgever op zoek is naar iemand met durf en doorzettingsvermogen en ziet u uzelf zo? Noem het vooral. Zo weet de werkgever dat u goed past bij de functie. Let er wel op dat u niet alleen punten noemt die in de vacature staan. De werkgever zal dan denken dat u die punten alleen maar noemt, omdat hij of zij op zoek is naar iemand met die kwaliteiten. Als u uzelf niet herkent in de kwaliteiten die de werkgever vraagt, dan is de baan waarschijnlijk minder geschikt voor u.

3. Kies uw beste zwakke punten

Zwakke punten zijn natuurlijk minder leuk om te noemen. Het zijn dingen waar u niet zo goed in bent. Toch is het erg belangrijk om het wel te doen. Kies zwakke punten waarbij u goed kunt aangeven hoe u ermee moet omgaan. Zo kunt u er een positieve draai aangeven. Is plannen en organiseren een van uw zwakke punten? Vertel dan hoe u dat oplost, bijvoorbeeld met het maken van to-do-lijstjes.

4. Bedenk voorbeelden voor het sollicitatiegesprek

Voorbeelden kunnen uw zwakke en sterke punten duidelijk maken en uw toekomstige werkgever zal er in een gesprek zeker naar vragen. Door het geven van voorbeelden komt u  geloofwaardig over. Bedenk hoe in de praktijk blijkt dat u ergens heel goed in bent. Geeft u als sterk punt aan dat u erg sociaal bent, vertel dan bijvoorbeeld over een situatie waarbij u heel makkelijk contact legt met anderen. Bijvoorbeeld: ‘Ik ben erg sociaal. Nieuwe contacten maak ik snel. Als ik naar bijeenkomsten ga, vind ik het niet moeilijk vreemden aan te spreken en een praatje met ze te maken. Zo breid ik mijn netwerk uit.’

5. Wees niet bang om sterktes en zwaktes te benoemen

Het benoemen van uw sterke en zwakke punten helpt iemand om een beeld bij u te krijgen. Zeg tijdens een sollicitatiegesprek nooit dat u geen zwakke eigenschappen heeft. Dat komt arrogant over. Bovendien lijkt het dan of u geen zelfkennis hebt. Het noemen van zwakke punten maakt u geloofwaardig. Het laat zien dat u uzelf goed kent. Wees ook niet bang om te vertellen waar u goed in bent. U mag best trots zijn op uw sterke punten.

Artikel

Deze pagina delen of printen

Deel artikel: Deel deze pagina op LinkedIn Deel deze pagina via twitter Deel deze pagina op Facebook

Werkblad

Inspiratie en tips voor werk zoeken en vinden