Een baan met toekomst:

Vind inspiratie in de lijst met kansrijke beroepen!

Metaalbewerker

Zit je werkloos thuis en ben je op zoek naar een baan met toekomst? Misschien wil je een nieuwe richting inslaan, maar weet je niet precies welke. UWV helpt je graag op weg. In de lijst met kansrijke beroepen vind je een overzicht van kansrijke beroepen en branches.

Het zijn lastige tijden op de arbeidsmarkt. Maar ook in lastige tijden, zijn er kansen. Zo zijn er juist nu sectoren met een tekort aan mensen. UWV zette die sectoren en beroepen in een rijtje in het rapport Kansrijke beroepen. Je vindt er beroepen die jou in deze tijd voldoende tot goede baankansen bieden. Dat zijn er maar liefst 182, verdeeld over 15 branches.

Kansen op alle niveaus

Op ieder niveau zijn er baankansen. Wil je bijvoorbeeld asbestverwijderaar, ongediertebestrijder of verkeersregelaar worden? Dan kun je bijna direct aan het werk. Voor andere beroepen heb je speciale kennis en vaardigheden nodig op middelbaar niveau. Bijvoorbeeld voor verpleegkundigen, hoveniers, monteurs van zonnepanelen, onderhoudsschilders, verspaners, vrachtwagenchauffeurs, handhavers van de openbare ruimte (BOA’s) en bakkers. Op hoger niveau zijn er baankansen voor bijvoorbeeld operatieassistenten, docenten talen of exacte vakken, ICTprogrammeurs, veiligheidsspecialisten, inkopers, accountants en bedrijfsleiders in supermarkten. Je leest het allemaal in het rapport Kansrijke beroepen.

Nieuwste gegevens

De tweede lockdown in Nederland is sinds 15 december een feit. Wat de gevolgen voor de sectoren zijn, weten we nu niet. Veel winkels zijn nu bijvoorbeeld dicht en mogen misschien 19 januari weer open. Pas als winkels voor langere tijd sluiten, worden de baankansen in die sector minder. Halverwege 2021 werkt UWV het rapport Kansrijke Beroepen bij. Zo ben je altijd goed op de hoogte van je kansen!

Artikel

Deze pagina delen of printen

Deel artikel: Deel deze pagina op LinkedIn Deel deze pagina via twitter Deel deze pagina op Facebook

Werkblad

Inspiratie en tips voor werk zoeken en vinden