Vrijwilligerswerk: de regels

1. Vrijwilligerswerk met behoud van WW: vraag toestemming

Wilt u net als Peter vrijwilligerswerk gaan doen? Bekijk op uwv.nl wat de regels voor het doen van vrijwilligerswerk zijn met behoud van uw WW. Wilt u vrijwilligerswerk doen? Vraag dan vooraf toestemming bij UWV. Dat doet u door een aanvraagformulier in te vullen en te versturen via uw Werkmap.

2. Regels vrijwillgerswerk naast WW versoepeld

Sinds 1 januari 2019 zijn er meer mogelijkheden om vrijwilligerswerk te doen met behoud van uw WW-uitkering. U krijgt nu ook toestemming van UWV als u voor een vereniging of stichting vrijwilligerswerk doet. Voor 1 januari kreeg u alleen toestemming als u vrijwilligerswerk deed voor een organisatie met de status ANBI (Algemeen nut beogende instelling), SBBI (Sociaal belang behartigende instelling) of Steunstichting SBBI (Sociaal belang behartigende instelling). U leest meer over de mogelijkheden en voorwaarden van vrijwilligerswerk met behoud van uw WW-uitkering op uwv.nl.

3. Vergoeding vrijwilligerswerk

De vergoeding voor vrijwilligerswerk is maximaal € 170 per maand. Per jaar mag dit niet meer dan € 1.700 zijn met behoud van uw uitkering. Dit is inclusief een eventuele reiskostenvergoeding.

4. Vrijwilligerscentrale

Wilt u vrijwilligerswerk doen? Kijk op de site van een vrijwilligerscentrale bij u in de buurt. Daar zijn alle vacatures verzameld. Zo krijgt u een goed beeld van wat er mogelijk is.