#oudebaannieuwebaan:

Van hobby naar beroep

Han is nu fietsenmaker

Door een reorganisatie verloor Han (61) zijn baan als accountmanager. Na 30 jaar was dat behoorlijk slikken. Wat nu? Hij volgde een opleiding tot fietsenmaker en maakte zo van zijn hobby zijn beroep.
Door een reorganisatie verloor Han (61) zijn baan als accountmanager. Na 30 jaar was dat behoorlijk slikken. Wat nu? Hij volgde een opleiding tot fietsenmaker en maakte zo van zijn hobby zijn beroep.

Han had gedacht zijn pensioen wel te halen als accountmanager, maar het pakte anders uit. ‘Ik was niet radeloos, maar ik dacht wel: dit wordt tricky op mijn leeftijd.’ Een UWV-webinar inspireerde hem het roer om te gooien. Hij startte een leer-werktraject bij de Ambachtsacademie en liet zich omscholen tot fietsenmaker.

‘Als jochie sleutelde ik al aan fietsen en brommers’, vertelt hij. ‘In mijn vrije tijd zit ik het liefst op de mountainbike of racefiets. Dus toen ik hoorde dat er volop vraag is naar fietsenmakers, zag ik mijn kans schoon om van mijn hobby mijn beroep te maken.’

Vlieguren maken

‘Bij de opleidingen van de Ambachtsacademie ga je als leerling in het bedrijf van een leermeester aan de slag om het vak te leren. Tijdens de opleiding werk je steeds zelfstandiger. ‘Het is een kwestie van vlieguren maken en kennis opdoen’, legt Han uit. 

Han ging in de leer bij Fiets Totaal in de Arnhemse wijk Elden. Eigenaar Tom Jansen was zo goed te spreken over zijn leerling, dat hij hem al ruim voor het einde van de opleiding een jaarcontract aanbood. 

Leeftijd is niet zo belangrijk

‘Van mijn oude vak nam ik mijn ervaring op het gebied van sales en marketing mee’, zegt Han. ‘Ik ben gewend om met klanten om te gaan en advies te geven. Daarmee bied ik dit bedrijf iets extra’s, want de jonge jongens hebben daar nog minder ervaring mee.’ 

Han snapt dat veel mensen ertegenop zien om iets totaal anders te gaan doen als ze hun baan kwijtraken. ‘Ik raad ze aan om het toch te doen, ondanks de angst en vooroordelen. Ook als je ouder bent, zoals ik. Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat leeftijd uiteindelijk niet zo belangrijk is. Ik heb nu heerlijk werk, laat je leeftijd je niet tegenhouden!’

Artikel

Deze pagina delen of printen

Deel artikel: Deel deze pagina op LinkedIn Deel deze pagina via twitter Deel deze pagina op Facebook

Werkblad

Inspiratie en tips voor werk zoeken en vinden