Vacaturetermen-abc: deel 2

Kent u de betekenis van deze veelgebruikte vacaturetermen?

Passie, marktconform of spin in het web … In veel vacatures staan dezelfde termen. Maar wat betekenen ze? En hoe speelt u erop in met uw sollicitatiebrief? Lees alle veelvoorkomende termen in dit Vacaturetermen-abc. Tijd voor deel 2: van L tot Z.

De L van Lean

Met het woord ‘lean’ in vacatureteksten wordt vaak bedoeld dat je de klant centraal stelt, terwijl je zo efficiënt mogelijk werkt. Lean betekent letterlijk ‘mager’ en verspilling is een doodzonde.

De M van Marktconform salaris

Waarschijnlijk wel de meest gebruikte term in vacatures. Een marktconform salaris is gebaseerd op wat de meeste mensen verdienen met een vergelijkbare functie in dezelfde branche. Er hangen dus geen officiële bedragen aan. Bekijk online salarisgidsen om te zien wat vakgenoten bij eenzelfde soort bedrijf gemiddeld verdienen.

De N van Netwerk

Heeft u een enorm netwerk of bent u goed in netwerken? Dat is voor een potentiële werkgever gunstig. Zo kunt u meteen het klantenbestand uitbreiden. Of op z’n minst de uitnodigingen voor de kerstborrel. Overdrijf nooit. Tijdens het gesprek kan namelijk worden doorgevraagd. U valt al snel door de mand wanneer naar die ene belangrijke partner uit de regio gevraagd wordt en u heeft geen idee wie dit is.

De O van Overtuigingskracht en Ownership tonen

Overtuigingskracht: bent u een geboren verkoper? Kunt u collega’s makkelijk overtuigen van uw ideeën? Dan heeft u overtuigingskracht. Hier kan een voorbeeld enorm helpen. Vermijd de typische autoverkoper-aansmeer-tactieken, maar laat zien hoe u met de juiste argumenten het team zover kreeg om voor uw idee te gaan.
Ownership tonen: letterlijk betekent dit ‘eigendom’, maar er wordt bedoeld: verantwoordelijkheid nemen en betrokken zijn bij het doel. In plaats van deze platgeslagen term te gebruiken, kunt u beter met voorbeelden laten zien dat u ergens voor gaat.

De P van Passie, Pre en Proactief

Passie: deze term vindt u tegenwoordig in bijna elke vacature. Eigenlijk is dit gewoon de overtreffende trap van de E van Enthousiast.
Pre: ‘Kennis van de Franse taal is een pre.’ In tegenstelling tot ‘must’ is dit geen harde voorwaarde. Fijn als je een woordje Frans spreekt, maar het is geen dealbreaker als je niet verder komt dan een mondvol camping-Frans. Blijf altijd eerlijk. Vloeiend Frans op uw cv en tijdens het gesprek niet verder komen dan ‘Je m’appelle Claude’ is een faux pas.
Proactief: veelal in combinatie met ‘houding’. Zie ook de I van Initiatiefrijk en de K van Kansen zien. U wacht niet af tot er van hogerhand een opdracht komt, maar u signaleert en reageert. Tip: even bellen met de contactpersoon, voordat u in de pen klimt voor een sollicitatiebrief is hét teken van proactiviteit.

De R van Resultaatgericht

Vergelijkbaar met doelgericht. Het resultaat is wat telt. Let op voor valkuilen: het proces en het team zijn natuurlijk net zo belangrijk. Blindelings op het resultaat afstormen wil niemand. Dat ene voorbeeld waarbij u in uw vorige baan dat mooie resultaat heeft bereikt, kunt u hier perfect bij noemen. Het geeft ook nog eens blijk van uw aanpassingsvermogen, affiniteit, ownership, overtuigingskracht en hands on-mentaliteit.

De S van Spin in het web en Stressbestendig

Spin in het web: een spin in een web heeft overzicht, ziet precies wat er op welk gespannen draadje gebeurt en reageert bij elke verandering. Een betere metafoor kon men niet bedenken. Eventueel wel een wat minder akelige? Zie ook de B van Bruggenbouwer en de V van Verbinder.
Stressbestendig: wat stress geeft verschilt van persoon tot persoon en iedere functie heeft z’n stressmomenten. Bent u wat stressgevoelig? Noem het ‘gezonde stress’. Die zorgt namelijk voor focus en draagt bij aan het resultaat (zie de R).

De T van Teamplayer en Transformatie

Teamplayer: geen solist, maar een mensenmens? Dan bent u vast een teamplayer. Kenmerken zijn: oog voor het menselijke aspect, betrokken en attent. U bent altijd op zoek naar ieders kwaliteiten, deelt complimenten uit en zorgt regelmatig voor het vieren van een succesmomentje.
Transformatie: betekent verandering. Dat kan van alles zijn. Een verhuizing naar een ander pand, het digitaliseren van een complete afdeling. Heeft u hier geen ervaring in? Kijk naar situaties buiten uw werk. Een grote verbouwing aan uw huis kent een planning, een financiële begroting en contact met uitvoerders. Dit zijn elementen die op grotere schaal bij een transformatie komen kijken.

De U van Uitdagend

Elke baan is ‘een nieuwe uitdaging’, zo lijkt het als u de vacatures leest. Net als de E van Enthousiast scharen we deze term onder opvulling. Daarnaast is het erg subjectief. Wat voor de één een nieuwe uitdaging is, vormt voor de ander dagelijkse kost.

De V van Verbinder en Visie

Verbinder: brengt u graag mensen met elkaar in contact? Dan bent u tegenwoordig een ‘verbinder’. Zie ook de B van Bruggenbouwer en de N van Netwerk. Inmiddels is deze term zo vaak gebruikt, dat we ‘m officieel versleten mogen noemen.
Visie: wat zijn uw ideeën over de functie en het bedrijf? Verdiep u in de organisatie en denk met ze mee. Wees kritisch, maar val de ander niet aan in uw brief. En wat is de visie op uw eigen loopbaan? Bent u van plan om een opleiding te volgen? Wilt u graag groeien binnen het bedrijf? Als dit mogelijk is, kunt u dit altijd aangeven. Getuigt meteen weer van de I van Initiatiefrijk.

De W van Werken in een team

Zie ook de T van Teamplayer. Welke rol neemt u aan binnen een team? Bent u al snel de leider, de onderzoeker of de motivator? Bedenk dat al deze rollen nodig zijn in een team. En het geheel is meer dan de som der delen.

De Z van Zelfsturende teams

Zelfsturende teams zijn samen verantwoordelijk voor het eindproduct. De Z van Zelfstandig werken hadden we hier nog bij kunnen zetten, want dat is een van de kwaliteiten die een zelfsturend team nodig heeft. Zie ook de O van Ownership.

Lees ook deel 1: van A tot K.

Artikel

Deze pagina delen of printen

Deel artikel: Deel deze pagina op LinkedIn Deel deze pagina via twitter Deel deze pagina op Facebook

Werkblad

Inspiratie en tips voor werk zoeken en vinden