De 5 meest gestelde vragen over uitzendbureaus:

1. Waarom kom ik vacatures soms bij meerdere uitzendbureaus tegen?

Een werkgever kiest er soms voor om vacatures bij meerdere uitzendbureaus te plaatsen. Bijvoorbeeld als het lastig is om de juiste persoon voor de vacature te vinden. Het kan ook zo zijn dat een werkgever voor een project meerdere medewerkers zoekt in korte tijd. Zo komt de werkgever sneller met passende kandidaten in contact.

2. Waarom hoor ik niet altijd vooraf bij welk bedrijf ik solliciteer?

Sommige werkgevers kiezen hiervoor om tijd te besparen. Zo voorkomen ze dat kandidaten rechtstreeks een sollicitatiebrief sturen. Het uitzendbureau maakt dan een eerste selectie van geschikte kandidaten. De naam van het bedrijf krijgt u als kandidaat pas te horen als u verder in het sollicitatieproces zit. Zo spreekt de werkgever alleen kandidaten die echt geschikt zijn voor de functie.

3. Ben ik verplicht om mijn BSN door te geven aan uitzendbureaus?

Ja, op het moment dat u aan de slag gaat voor een uitzendbureau en u salaris gaat ontvangen, bent u verplicht uw BSN door te geven.

4. Moet ik een tijdelijke baan bij een uitzendbureau aannemen terwijl ik op zoek ben naar vast werk?

Als u een WW-uitkering hebt, is een van de voorwaarden dat u altijd passend werk moet accepteren. Wat passend werk is, hangt mede af van de periode dat u werkloos bent. Soms zijn werkzoekenden bang dat ze hun recht op WW verliezen als ze een tijdelijke baan aannemen. Dit hoeft niet zo te zijn. Bent u binnen 26 weken opnieuw werkloos? Dan kan uw oude WW-uitkering voortgezet worden. Het oude uitkeringsbedrag blijft gelden. Ook als u in de tussentijd voor een lager salaris heeft gewerkt. Hoelang u dan nog recht heeft op een uitkering, hangt af van de periode dat u WW kreeg voordat de uitkering werd stopgezet.

Gerelateerde artikelen

5. Moet ik het doorgeven aan UWV als ik tijdelijk via een uitzendbureau ga werken en als dat werk stopt?

Ja, als u tijdelijk voor een uitzendbureau gaat werken, moet u dat altijd melden. Het aantal gewerkte uren en de daarmee verdiende inkomsten geeft u aan UWV door. Ook als u stopt met het werk, moet u dat melden. U geeft de verandering door met het wijzigings- en inkomstenformulier WW.