Solliciteren per mail: 7 handige tips

Solliciteren per mail: 7 handige tips

Uw brief ziet er netjes uit, uw cv zit goed in elkaar. En dan verstuurt u alles naar een potentiële werkgever vanuit het e-mailadres feestbeest82@hotmail.com. Goede eerste indruk? Misschien als u bij een partyplanner solliciteert, maar bij andere vacatures waarschijnlijk niet. Waar moet u op letten als u per mail solliciteert? We geven u 7 handige tips:

Tip 1: gebruik een neutraal e-mailadres

Dat lollige e-mailadres dat u heeft aangemaakt toen u 17 was, is misschien niet zo handig voor uw sollicitaties. En een e-mailadres met bijvoorbeeld uw bijnaam ook niet. Heeft u geen ander e-mailadres? Maak er dan een aan speciaal voor uw sollicitaties en kies voor een serieus adres, bijvoorbeeld met uw voorletter en achternaam. Kies bij voorkeur voor een neutrale aanbieder, zoals Gmail. Sommige werkgevers vinden Hotmail te populair. Gmail heeft een zakelijkere uitstraling. Of dit van belang is hang wel samen met de branche waarin u solliciteert en het niveau.

Tip 2: een korte inleiding

Begin met een nette aanhef, liefst met de naam van de contactpersoon aan wie u de sollicitatie richt. Geef een korte inleiding, maar ga een stapje verder dan alleen ‘zie bijlage voor sollicitatiebrief en cv’. Schrijf naar welke functie u solliciteert en verwijs vervolgens naar de bijlagen. Houd de opmaak zo rustig mogelijk, dus geen extra lijntjes of tekens. Onderteken uw e-mail met ‘Met vriendelijke groet’ en vermeld onder uw naam ook uw contactgegevens.
Vindt u de eerste zin ook zo lastig? Lees in dit artikel op werk.nl hoe u opvalt met een originele openingszin. Die kunt u natuurlijk ook in uw e-mail gebruiken.

Tip 3: correcte documentnamen

Uw sollicitatiebrief en cv voegt u toe als bijlage bij de e-mail. Geef deze documenten duidelijke namen voor de ontvanger. Dus niet ‘sollibrief18’, maar ‘sollicitatiebrief personeelsfunctionaris’ of ‘sollicitatiebrief Maria Hoekstra’. En niet ‘bijlage 9856473’, maar ‘cv MariaHoekstra’.
Let op: u hoeft niet altijd een sollicitatiebrief als bijlage toe te voegen. Sommige werkgevers ontvangen liever uw motivatie in de mail en alleen uw cv in de bijlage. In de vacature kunt u vaak lezen hoe de werkgever uw sollicitatie het liefst wil ontvangen. En twijfelt u, dan kunt u natuurlijk altijd even met de werkgever bellen.

Tip 4: voorkom enorme bijlages

Heeft u een origineel sollicitatiefilmpje gemaakt over uzelf? Ook dat kunt u meesturen. Maar let op: voeg de video niet als bijlage toe. Dat is waarschijnlijk te groot, waardoor de ontvanger het niet kan ontvangen of openen. Voeg altijd een link naar het filmpje toe. En dan het liefst verwerkt in de tekst in uw e-mail: ‘Wilt u mij al live zien? Bekijk dan mijn video.’ Wilt u meer weten over videosollicitaties? Zo maakt u een videosollicitatie.
Let ook bij andere bestanden op dat die niet te groot zijn. Beeldmateriaal of een PowerPoint is bijvoorbeeld al snel te groot.

Tip 5: geen spel- of typefouten

Het spreekt voor zich, maar ook in de korte begeleidende mail mogen natuurlijk geen spel- of typefouten zitten. Neem de tijd en controleer de tekst. Of vraag iemand anders ernaar te kijken. Een slordige typefout kan er zomaar voor zorgen dat uw bijlagen niet geopend worden. Blijf professioneel en maak geen grapjes die een ander verkeerd kan opvatten.

Tip 6: waar gaat uw e-mail over?

Zet in de onderwerpregel duidelijk waar uw e-mail over gaat. Soms staat dit in de vacaturetekst aangegeven, bijv. met een vacaturenummer. Staat dit er niet, dan kunt u zelf een korte zin bedenken. ‘Sollicitatie personeelsfunctionaris’ kan natuurlijk altijd. ‘Gevonden: personeelsfunctionaris’ is misschien iets origineler. Dit onderwerp kunt u aanpassen aan de functie waarop u solliciteert.

Tip 7: de juiste programma’s

Zorg dat uw bijgevoegde bestanden door de ontvanger ook daadwerkelijk geopend en gelezen kunnen worden. Dus gebruik voor uw brief en cv een zo gangbaar mogelijk programma. Dit is meestal Microsoft Word. Let wel op dat de vormgeving soms per computer anders is door de verschillende versies van Word. Wilt u dat de vormgeving op elke computer hetzelfde blijft, sla uw cv dan op als Pdf-bestand.

Meer weten over brief en cv?

Wilt u hulp bij het maken van de brief en cv? Op werk.nl vindt u allerlei schrijftips voor de sollicitatiebrief en leest u hoe u uw cv opbouwt.

Gebruikte bronnen:
carrieretijger.nl
marketingfacts.nl

Artikel

Deze pagina delen of printen

Deel artikel: Deel deze pagina op LinkedIn Deel deze pagina via twitter Deel deze pagina op Facebook

Werkblad

Inspiratie en tips voor werk zoeken en vinden