Solliciteren met social media

illustratie van social media logos

Bij het zoeken naar werk zijn social media tegenwoordig onmisbaar. Platforms als Facebook, Twitter, LinkedIn en Pinterest staan vol met vacatures.

Facebook

Facebook is vooral bekend als een sociaal medium voor vriendschappen. Maar ook bedrijven hebben steeds vaker een Facebookpagina. Zij plaatsen daar ook vacatures op. ‘Like’ daarom pagina’s van bedrijven die u aanspreken. Door de Facebookpagina’s van bedrijven te bekijken bent u bovendien op de hoogte van het laatste nieuws en de vacatures. Bij sommige bedrijven is het zelfs al mogelijk om direct via Facebook te solliciteren.Daarnaast bekijken bedrijven altijd uw Facebookprofiel na het ontvangen van een sollicitatiebrief. Denk dus goed na over welke berichten en foto’s u wilt laten zien en welke juist niet. Verander als dat nodig is uw privacyinstellingen.

Twitter

Twitter heeft zich bewezen als een goed sollicitatiemiddel. U kunt uzelf en uw kwaliteiten laten zien. Daarnaast staat Twitter vol met vacatures. Ook is het belangrijk om bedrijven die u interessant vindt te volgen. Maar vergeet ook zeker niet uw vakgenoten. Door hen te volgen vergroot u uw netwerk.Ook is Twitter een perfect medium om uzelf te presenteren. Zo kunt u in uw biografie kort vertellen over uw interesses. Ook kunt u hier verwijzen naar uw LinkedInpagina. Zo kunnen bedrijven gemakkelijk doorklikken. Wilt u zich op een leuke manier onderscheiden? Via Twitter is het mogelijk een video van 30 seconden te plaatsen. Ideaal om te solliciteren.

LinkedIn

Dit socialmediaplatform is onmisbaar bij de zoektocht naar een baan. Het is uw online visitekaartje. Werkgevers kijken altijd naar uw LinkedInprofiel. Maar hoe maakt u uzelf aantrekkelijk voor bedrijven? Ten eerste: vraag uw voormalige werkgever om een aanbeveling te schrijven. Hierbij geldt dat kwaliteit beter is dan hoeveelheid. U kunt beter drie aanbevelingen hebben van uw voormalige leidinggevenden dan tien aanbevelingen van ‘gewone’ collega’s.

Ook is het belangrijk om een netwerk op te bouwen. Ziet u een interessant persoon waar u contact mee wilt? Stuur geen standaarduitnodiging, maar maak het persoonlijk. Vertel hoe u hem of haar gevonden heeft en waarom u zich met hem of haar wilt verbinden. Sluit op een professionele manier af, met uw naam en e-mail. Wees ten slotte actief in groepen en neem deel aan gesprekken over onderwerpen die passen bij uw interesses.

Pinterest

Pinterest wordt steeds populairder. Het is een online prikbord waarop je afbeeldingen kunt plaatsen, met een korte omschrijving. Een verzameling afbeeldingen (‘pins’) in een bepaalde categorie vormen samen een ‘board’. Zo kunt u bijvoorbeeld een board maken voor uw cv. Plaats hierop uw aanbevelingen, werkervaring en kwaliteiten. Maar zorg ook voor een representatieve foto van uzelf met een korte motivatie. Om uw Pinterestpagina een persoonlijk tintje te geven kunt u ook andere boards toevoegen. Bent u bijvoorbeeld architect? Voeg dan afbeeldingen toe van de gebouwen die u inspireren. Pinterest geeft u de mogelijkheid om uw creatieve kant te laten zien aan bedrijven.Bekijk een voorbeeld van een pinterest-cv. Meer tips over solliciteren via social media? UWV geeft webinars, onder andere over profileren via social media.

Artikel

Deze pagina delen of printen

Deel artikel: Deel deze pagina op LinkedIn Deel deze pagina via twitter Deel deze pagina op Facebook

Werkblad

Inspiratie en tips voor werk zoeken en vinden