Sollicitatiegesprek 2.0: welke vragen kunt u verwachten?

Een illustratie met mensen aan tafel tijdens een sollicitatiegesprek

Gaat u op sollicitatiegesprek? Bereid u voor op drie soorten vragen: onvermijdelijke, lastige en verrassende vragen. En welke vragen stelt u zelf?

Onvermijdelijke vragen

met antwoorden die u kunt voorbereiden

 • ‘Kunt u iets over uzelf vertellen?’

Bereid een ‘elevator pitch’ voor: uw carrière in drie of vier hoogtepunten. Noem alleen relevante ervaring. Eindig met te vertellen dat de nieuwe functie een logische volgende stap is.

 • ‘Waarom bent u werkloos?’

Wat de reden voor ontslag ook was, blijf altijd positief. Op een boze of teleurgestelde medewerker zit niemand te wachten. Vertel wat u afgelopen tijd leerde. Kijk vooruit.

 • ‘Hoe gaat u om met tijdnood/tegenslag/problemen/stress?’

Bereid een paar voorbeelden uit uw loopbaan voor. Een voorbeeld bestaat uit vier delen: uw taak, het probleem, uw oplossing, het eindresultaat. Wees zo concreet mogelijk. Uw gesprekspartners willen weten wat u aankan.

 • ‘Waarom zouden we u aannemen?’

Vertel wat u kunt betekenen voor het bedrijf. U bent de oplossing voor hun probleem. Laat uw enthousiasme zien.
Kijk op werk.nl voor oefenvragen. Ook vind u er een checklist voor uw sollicitatiegesprek.

2. Die ene lastige vraag

U hoopt dat hij niet wordt gesteld: die ene lastige vraag. Over de studie waarover u tien jaar deed. Over de gaten in uw cv. Uw ontslag op staande voet. Of die ene stomme tweet ... Bekijk uw cv kritisch: wat zou de lastigste vraag zijn? Bedenk een positief en overtuigend antwoord. Gebruik ook uw humor.

3. Verrassende vragen

 • U zit in een roeiboot op de oceaan, samen met een tijger. Wat is uw strategie om te overleven?
 • Hoe verdeelt u 20 kamers onder 85 vrouwen en 15 mannen?
 • Hoe geeft u in een halfjaar een miljoen euro uit?

Een ludieke vraag vraagt niet altijd om een ludiek antwoord. Denk vanuit uw specialisme. Als communicatieadviseur bedenkt u misschien een marketingactie. Als teamleider of technicus reageert u anders dan als verkoper. Denk rustig even na. Wat wil men weten: hoe analytisch of creatief u denkt? Of u voor zekerheid kiest of graag een risico neemt? Wees oprecht. Redeneer hardop. Uw denkstappen zijn belangrijker dan het antwoord.

4. Uw eigen vragen

Vroeger stelde een kandidaat zich afwachtend op. Dat is niet meer van deze tijd. Een goed gesprek komt van twee kanten. Verdiep u van tevoren in het bedrijf: waarin onderscheidt het zich? Wat zijn de laatste ontwikkelingen? Lees de website, social media en andere online informatie. Bekijk het LinkedIn-profiel van uw gesprekspartners. Verzin dan een aantal open vragen. Bijvoorbeeld:

 • Wat zijn de prioriteiten van deze functie de komende maanden?
 • Hoe is de organisatie ingericht?
 • Waaruit bestaat de samenwerking met de leidinggevende en collega’s?
 • In hoeverre is het nieuwe werken ingevoerd?
 • Wat zijn de mogelijkheden voor opleiding en doorgroeien?

Bereid uw eigen vragen goed voor. En stel ze ook tijdens het gesprek. Niet alleen krijgt u zo een beter beeld van de functie en het bedrijf. Uw vragen zeggen ook iets over u. Zo krijgen uw gesprekspartners een beter beeld van u.

Artikel

Deze pagina delen of printen

Deel artikel: Deel deze pagina op LinkedIn Deel deze pagina via twitter Deel deze pagina op Facebook

Werkblad

Inspiratie en tips voor werk zoeken en vinden