Social-media-abc voor werkzoekenden: deel 1

Tips wat je allemaal met social media kunt doen

Facebook, Twitter en Instagram kunnen nuttig zijn bij het vinden van een baan. Kent u de social media van A tot Z? Deel 1: van A tot K.

A is van @penstaart

Als u op Twitter iemand noemt, zet er dan het @penstaartje voor. Dan krijgt degene die genoemd wordt een bericht zodat hij of zij meteen op de hoogte is en weer kan reageren. Voorbeeld: Leuke mensen @adjejanssen2punt0 @floornightingale leren kennen op netwerkcursus. Bedankt @DeBroekriem!

B is van blog

Schrijft u graag? Dan is een blog misschien iets voor u. Op veel websites kunt u gratis bloggen. Deel elke nieuwe blog op Twitter, Facebook en LinkedIn met een pakkende titel en een hyperlink naar de tekst.

C is van chatten

Via chatberichten op LinkedIn kunt u contact leggen met bijvoorbeeld mensen die werken in de sector waar u een baan zoekt. Of met iemand van een bedrijf waar u wilt solliciteren.

D is van delen

Delen is de grote kracht van social media. Draag nieuwtjes uit uw vakgebied bij. Of reageer op anderen. Let wel: positieve bijdragen werken beter dan negatieve.

E is van eerlijk

Vaardigheden zijn belangrijk. Vermeld de meest relevante. Wilt u de waarheid oprekken? Lees eerst Liegen op uw cv (of LinkedIn)?

F is van Facebook

Facebook is niet meer weg te denken bij het solliciteren. Lees deze 5 tips over Facebook en solliciteren.

G is van Google

Google voor de lol uw eigen naam eens. Wat komt er naar boven? Zorg ook online voor een goede eerste indruk. Want: werkgevers en recruiters kijken mee.

H is van #hashtag

Zet een hekje voor een zoekwoord en uw tweet wordt makkelijker gevonden. Voorbeeld: Stoute schoenen aan, en óp naar de #nationalewerkbezoekdag.

I is van Instagram

Als u een creatief beroep heeft, zet dan uw portfolio op Instagram. Lok via Twitter, Facebook of LinkedIn bezoekers naar uw nieuwe posts.

J is van jezelf zijn

Net als bij het sollicitatiegesprek, kunt u op social media ook het best gewoon uzelf zijn. Dus doe u niet anders voor dan u in werkelijkheid bent. Maar dat betekent niet dat bikinifoto’s plaatsen of vloeken in posts een goed idee is. Wees uzelf zoals u dat ook op het werk zou zijn qua kleding en gedrag.

K is van kennis

Social media staan boordevol kennis over werk, uw vakgebied, bedrijven, opleidingen … Allemaal gratis.

Lees ook deel 2: van L tot Z.

Artikel

Deze pagina delen of printen

Deel artikel: Deel deze pagina op LinkedIn Deel deze pagina via twitter Deel deze pagina op Facebook

Werkblad

Inspiratie en tips voor werk zoeken en vinden