psychologe Janske van Eersel:

Psychologe Janske: ‘Je raakt nooit alleen je baan kwijt, er is altijd meer’

psychologe Janske van Eersel liggende foto

Waar komen deze rouwklachten vandaan?

Janske: ‘Werk is zoveel meer dan alleen een manier om een geld te verdienen. Een baan zorgt voor regelmaat en structuur, waardevolle sociale contacten en samenwerken aan gemeenschappelijke doelen. Er valt veel meer weg dan alleen een baan.’ 

‘Hoe meer je ergens aan gehecht bent, hoe moeilijker het is om daar afstand van te doen. Je gevoel zegt “nee”, maar je moet wel. De keuze wordt gemaakt. Vervolgens overheerst het gevoel van zinloosheid: wie ben ik eigenlijk zonder die baan? De waarheid is nog erg hard, waardoor je in de ontkenning gaat.’ 

‘Mensen die rouwen om een baan, vinden het lastig om de nieuwe situatie te accepteren. Soms kan je je werk niet meer uitvoeren door fysieke klachten, maar wil je het nog niet zien. Anders dan met depressieve klachten, hoeft het niet zo te zijn dat je de zin van het leven niet meer ziet, niet meer kan lachen. Boos- en bitterheid zijn wel kenmerken van rouw, dat gebeurt vaak als je op een vervelende manier bent weggegaan.”

Tips van Janske 

-       Praat erover

 Praat met mensen, vertel wat er is gebeurd. Door te praten, verwerkt u de situatie steeds weer een klein beetje. Voelt uw ontslag onverwacht of onrechtvaardig, bijvoorbeeld door de coronacrisis? Neem dan goed afscheid. Organiseer een (digitale) borrel, bijvoorbeeld met klanten, collega’s, familie of vrienden.

-       Kijk naar het nu

Daarna is het belangrijk om het verlies van uw baan onder ogen te komen en de nieuwe situatie te accepteren. Durf naar uw huidige situatie te kijken. U had geen controle op de situatie, zorg dat u die controle weer terug krijgt. Wat wilt u nu? Wat wilt u van uw oude baan integreren in uw nieuwe baan? Wat wilt u opnieuw bereiken? Wat wilt u juist niet meer?

-       Zoek naar zingeving

Zorg dat u weer waardevolle en nuttige dingen gaat doen. Ga na wat voor u waardevol is. Dat zit niet alleen in werk, maar ook in hobby’s, familie, vrienden of sporten. Ga op zoek naar zingeving. Waar haalt u uw eigenwaarde uit? Zorg dat u niet al uw pijlen op werk richt en dat u uw voldoening ook uit andere dingen kan halen.

Meer tips van Janske? Bekijk haar online seminar.

Wilt u helpen met het onderzoek ‘rouwen om baanverlies’, zodat mensen betere ondersteuning kunnen krijgen na ontslag?  Kijk op Janskes website.

Artikel

Deze pagina delen of printen

Deel artikel: Deel deze pagina op LinkedIn Deel deze pagina via twitter Deel deze pagina op Facebook

Werkblad

Inspiratie en tips voor werk zoeken en vinden