Ontspannen het sollicitatiegesprek in

Een man leunt ontspannen achterover op zijn stoel met zijn voeten op tafel.

Op sollicitatiegesprek? Zenuwen kunnen ervoor zorgen dat u tijdens het gesprek minder goed presteert dan u zou willen. Met de juiste voorbereiding gaat u ontspannen het sollicitatiegesprek in.

1. Weet alles van het bedrijf

Zorg dat u belangrijke zaken weet over de organisatie waar u solliciteert. Als u goed voorbereid bent, dan bent u tijdens het gesprek rustiger. Noteer vooraf de dingen die u belangrijk vindt om te bespreken. Dat biedt houvast.


2. Oefen hardop


Natuurlijk kunt u het gesprek ‘in gedachten’ oefenen. Maar hardop voor de spiegel oefenen werkt beter. En probeer ook eens een rollenspel waarbij iemand anders uw gesprekspartner speelt. Laat hem of haar dan ook moeilijke vragen aan u stellen.


3. Bekijk het luchtig


Als u zenuwachtig bent, is dat vervelend, maar dat is normaal. Bijna iedereen is gespannen tijdens een sollicitatiegesprek. Werkgevers kijken daar doorheen.


4. Blijf positief


Spanning helpt ook om geconcentreerd te zijn, en heeft dus ook een positief effect. Maar zorg ervoor dat de spanning u niet verlamt. Accepteer dat u gespannen bent en concentreer u niet op de spanning zelf. Denk voor het gesprek aan iets positiefs. Een vakantie, uw favoriete muziek, of wat u wilt.


5. Doe vooraf ontspanningsoefeningen


Er zijn oefeningen die u vooraf thuis kunt doen om meer te ontspannen. Het zijn ademhalingsoefeningen waar u rustiger van wordt. Kijk hier voor oefeningen.

Artikel

Deze pagina delen of printen

Deel artikel: Deel deze pagina op LinkedIn Deel deze pagina via twitter Deel deze pagina op Facebook

Werkblad

Inspiratie en tips voor werk zoeken en vinden