Wilt u zich ook laten omscholen?

1. Een opleiding volgen naast mijn WW-uitkering?

Een nieuwe opleiding kan u misschien helpen een baan te vinden die bij u past. Uw adviseur werk denkt hierover graag met u mee. Samen kunt u bekijken welke mogelijkheden voor een opleiding er voor u zijn. Ook onderzoekt u met de adviseur of een opleiding uw kansen op een baan vergroot. Lees op uwv.nl alle regels voor het volgen van een opleiding naast uw WW.

2. Het Leerwerkloket

Het Leerwerkloket weet aan welke scholing behoefte is op de arbeidsmarkt. En ook welke mogelijkheden er zijn om leren en werken te combineren. Overal in het land zijn Leerwerkloketten. U kunt hier een afspraak maken voor gratis advies. In een persoonlijk gesprek gaat u samen op zoek naar wat u kunt en wilt. Of maakt u enkele testen om hier achter te komen.

3. Kosten omscholing

Omscholing brengt kosten met zich mee. Er zijn meerdere manieren om leren en werken te combineren. Bijvoorbeeld door een bbl-traject (4 dagen werken, 1 dag opleiding) of bol-traject (4 dagen opleiding, 1 dag stage). Als u geen recht hebt op studiefinanciering, maar wel een mbo-, hbo- of wo-opleiding wilt volgen, kunt u onder bepaalde voorwaarden geld lenen met een Levenlanglerenkrediet. Ook zijn er in de regio soms subsidiemogelijkheden via bijvoorbeeld de gemeente. Meer informatie hierover vindt u op de website van Leren en werken.

4. Kies de opleiding die bij u past

Het beeld dat u van een beroep hebt, kan in de praktijk anders zijn. Ervaar dit door een dag mee te lopen. Of praat met iemand die werk doet dat u leuk lijkt. Kijk ook goed naar uw persoonlijke situatie. Er zijn zo veel vormen van opleiden: fulltime, leerwerktraject, thuis. Wat past bij u? Via werk.nl vindt u tests die u op weg helpen. Wilt u de uitkomst goed begrijpen? Dan is nabespreken belangrijk. Dat kan bij het Leerwerkloket.