Positief en energiek solliciteren :

Met deze tips behoudt u uw energie en positiviteit

Evelien geeft tips

Waar wordt u gelukkig van in uw werk? Met dat in het achterhoofd, kunt u gerichter zoeken naar een baan die bij u past. Weten wat u gelukkig maakt, geeft moed bij een afwijzing en zorgt ervoor dat u energieker blijft solliciteren. Evelien Veenman, coach en trainer bij UWV, weet alles over werkgeluk en waarom dit belangrijk is.

De tips van Evelien

 • Ontdek wat u gelukkig maakt
  Waar werd u gelukkig van in uw vorige banen? Welke werkzaamheden, welke situaties? Maak daar een top 3 van. Welk werk past daar het beste bij? Zet dit op een rijtje en het wordt helder waar u energie van krijgt en welke werkomgeving het beste bij u past. Wordt u bijvoorbeeld gelukkig van mensen helpen? Ga dan gericht op zoek naar een baan waarin klantcontact centraal staat.
 • Wissel inspanning en ontspanning af
  Wat geeft en wat vreet energie? Heeft u er een hekel aan ’s ochtends meteen achter de pc te kruipen op jacht naar vacatures? Doe dan eerst iets wat u leuk vindt. Maak bijvoorbeeld een wandeling of ga even sporten. Door inspanning (solliciteren) af te wisselen met ontspanning blijft u energiek en productief. 
 • Probeer positief te blijven
  Trek het u niet persoonlijk aan als u vaak wordt afgewezen. Praat of schrijf het van u af. Zoek afleiding. Probeer te beseffen dat frustratie u niet verder helpt en ga ieder sollicitatiegesprek positief in. Dat straalt u dan ook uit. 
 • Oefen het sollicitatiegesprek
  Veel mensen vinden het niet makkelijk zichzelf voor te stellen. Oefen daarom thuis. Vertel bijvoorbeeld aan uw partner wie u bent. Welke eigenschappen en interesses heeft u? Waar wordt u blij van? Gebruik hierbij bijvoorbeeld de top 3 die u heeft opgeschreven en oefen hardop. Als u een vijftiger bent en uw passie is bijvoorbeeld hardlopen, dan laat u daarmee zien dat u energiek bent. Bijkomend voordeel is dat vertellen over passies ervoor zorgt dat u loskomt en de zenuwen verdwijnen. 


Meer tips van Evelien? Bekijk dan haar webinar.

Artikel

Deze pagina delen of printen

Deel artikel: Deel deze pagina op LinkedIn Deel deze pagina via twitter Deel deze pagina op Facebook

Werkblad

Inspiratie en tips voor werk zoeken en vinden