In deze 6 sectoren is nu werk

Waar zit het werk

Nu de coronamaatregelen zijn versoepeld, starten de meeste sectoren weer voorzichtig op. Ook horeca, winkels en musea zijn weer open. De vraag naar personeel blijft in de meeste gevallen minder dan voor de crisis. Toch zijn er sectoren waarbinnen juist nu behoefte is aan nieuwe collega’s. Met de zorg en het onderwijs voorop. Daarbij komt dat er door de coronacrisis in sommige branches (tijdelijk) extra vraag is naar personeel. Zo steeg de vraag naar IT-specialisten de afgelopen tijd, met dank aan het massaal thuiswerken. Ook de vraag naar pakketbezorgers is toegenomen door de vele online bestellingen sinds de crisis.  De top 6 van sectoren én beroepen in crisistijd:

1. Zorg

In ziekenhuizen is er grote vraag naar met name gespecialiseerde verpleegkundigen in de acute zorg (IC, OK, Spoedeisende Hulp). Bij de GGD’s zoeken ze bemonsteraars die in teststraten mensen testen op Covid-19.

2. Onderwijs

Er was al een groot personeelstekort in het onderwijs, maar de laatste weken is er een forse toename van openstaande vacatures voor vooral docenten in het voortgezet onderwijs (taal en exacte vakken) en leraren in het basisonderwijs.

3. ICT

Doordat veel mensen thuiswerken, is er grote vraag naar professionals met kennis van cloud-toepassingen, maar ook naar securityspecialisten. IT specialisten waren ook voor de corona-uitbraak moeilijk te vinden. 

4. Energie, bouw en installatie

Het werk in de bouwsector is inmiddels hervat. Hier zijn vakmensen nodig zoals installateurs, verspaners, werkvoorbereiders, schilders, stukadoors en timmerlieden. Ook blijven monteurs schaars, vooral in de energiesector. Het onderhouden van het gas- en elektriciteitsnet door netbeheerders gaat namelijk door.

5. Land- en tuinbouw

In de landbouw is nu het oogstseizoen van onder andere groenten en fruit. Daar kunnen ze wel wat extra handen gebruiken. Maar vooral in de groensector is er veel werk te vinden: hoveniers zijn schaars. 

6. Transport en logistiek

Doordat consumenten tijdens corona meer online kochten, is er een grote vraag ontstaan naar (pakket)bezorgers/koeriers. Ook in de logistieke centra zijn om die reden hard mensen nodig. 

Artikel

Deze pagina delen of printen

Deel artikel: Deel deze pagina op LinkedIn Deel deze pagina via twitter Deel deze pagina op Facebook

Werkblad

Inspiratie en tips voor werk zoeken en vinden