Webinarspecialist Dukke Tuinenga:

‘Hoe blijft solliciteren leuk?’

Dukke Tuininga (UWV) geeft webinar

1. Doe meer van wat u leuk vindt
Wat vind u leuk om te doen? Bent u iemand die graag met mensen praat? Of doet u liever mee aan een workshop? Vraagt u zich af waar u energie van krijgt. En pas dit toe op uw zoektocht naar werk. Solliciteren betekent niet dat je acht uur lang sollicitatiebrieven schrijft. Een netwerkgesprek of langsgaan bij een bedrijf waar u graag wil werken, telt ook als sollicitatieactiviteit. Dat maakt het afwisselend. Kijk in uw werkmap voor meer ideeën.

2. Ga uitdagingen aan
Wie werkt, krijgt regelmatig te maken met uitdagingen. Een lastig gesprek, een moeilijke opdracht. Die ga je niet uit de weg. Doe dit ook tijdens het zoeken naar werk. Daag uzelf uit. Misschien is het nu wel tijd om eindelijk die cursus Engels te volgen. Zo investeert u in zichzelf. Door buiten uw comfortzone te gaan. Daarmee oefent u met nieuwe uitdagingen aangaan. En bent u na afloop trots op uzelf.

 3. Verlaag belemmeringen
Probeer belemmeringen te verlagen. Piekert u vaak? Plan dan elke dag een piekerkwartier waarin u mag piekeren. Schrijf uw gedachten op. Daarna gaat u iets doen waar u energie van krijgt. Of wordt u gek van al die meldingen op LinkedIn? Zet ze uit. Is iemand in uw omgeving negatief over uw zoektocht naar werk? Geef aan dat u dit niet prettig vindt. Zo haalt u belemmeringen uit de weg.

4. Besef dat u onderweg bent
Solliciteren is als hordelopen. Je weet alleen niet wanneer je finisht. Dat maakt het soms moeilijk. Besef wel bij elke sollicitatieactiviteit dat u weer een horde hebt genomen. Zo komt u uiteindelijk bij uw doel. Dat mag u best vieren door trots op uzelf te zijn. Ook al krijgt u een afwijzing. En wees lief voor uzelf. Balen van een negatief bericht mag natuurlijk.


5. Maak het minder spannend
Een sollicitatiegesprek is best spannend. Maak het minder zwaar voor uzelf. Door het te zien als een verkenningsgesprek. U gaat kijken of het bedrijf waar u op gesprek gaat bij u past. Klikt het met die ander? Spreekt de sfeer u aan? En besef: u bent waardevol. Stel u zo op tijdens het gesprek.


Bonustip: Kom in beweging!
Zoek contact voordat u gaat solliciteren. Bel even met de contactpersoon, volg ze op LinkedIn, ga een keertje langs. Of verzin een list waardoor u opvalt. Zo kunt u bijvoorbeeld uw sollicitatiebrief zelf langsbrengen. Op die manier speelt u uzelf in de kijker. Kijk wat past bij het bedrijf, maar kom in beweging!

Artikel

Deze pagina delen of printen

Deel artikel: Deel deze pagina op LinkedIn Deel deze pagina via twitter Deel deze pagina op Facebook

Werkblad

Inspiratie en tips voor werk zoeken en vinden