Het cv van nu

Een illustratie van een hand met een loep die een cv bekijkt

Door de jaren heen zijn de verwachtingen voor het cv veranderd. Een simpele opsomming van uw vorige banen en opleiding(en) is niet meer genoeg. Tips voor een cv dat past bij deze tijd.

1. Voeg een persoonlijk profiel toe

Het is steeds gebruikelijker om een persoonlijk profiel aan een cv toe te voegen. Hierin geeft u in ongeveer 4 regels aan wie u bent, waar u goed in bent en waar u naar op zoek bent. Zo krijgt de lezer snel een indruk van uw persoonlijkheid. Lees meer over het persoonlijk profiel op sollicitatiedokter.nl. Plaats ook een link te naar uw LinkedInprofiel en eventueel naar uw (werkgerelateerde) Pinterest-account.

2. Plaats een foto

Een foto zorgt ervoor dat de werkgever uw cv beter onthoudt. Let er wel op dat de foto professioneel is. Geen vakantiefoto, wel een pasfoto. Lees meer over een foto op uw cv.

3. Houd het kort, maar krachtig

Werkgevers hebben vaak maar 1 minuut de tijd om een cv te bekijken. Maak het cv niet langer dan 2 pagina’s.

4. Benoem competenties

In vacatureteksten gaat het vaak over competenties. Het woord competentie betekent ‘het vaardig zijn in iets’. Als u uw competenties benoemt in uw cv of brief, heeft de werkgever snel een beeld van u.

5. Benoem uw successen

De werkgever wil graag weten hoe waardevol uw vorige werk is geweest. Geef daarom voor iedere functie kort aan wat uw werkzaamheden waren. Beschrijf wat u heeft gedaan en bereikt. Vergeet niet uw successen te benoemen!

6. Trek de aandacht met een creatief cv

Online solliciteren kan ook op vele creatieve manieren. Bijvoorbeeld met een e-portfolio. Dit is een digitaal cv, maar uitgebreider. U kunt er ook foto’s en voorbeeldwerk in kwijt. Ook kunt u een video-cv maken. Hierin stelt u zich in 2 minuten voor aan een werkgever. U vertelt over uw werk en opleiding en laat tegelijkertijd uw persoonlijkheid zien. Kijk voor voorbeelden eens naar de video’s van Bob en Timothy. Een ander idee is om een Pinterest-cv te maken. Daarbij laat u op een digitaal prikbord zien bij welke bedrijven u heeft gewerkt. Plaats daarop bijvoorbeeld uw LinkedIn-aanbevelingen en uw digitale visitekaartje.

Websites

Op deze websites kunt u ook voorbeelden van cv’s bekijken:

  • Sollicitatielab – De beste cv’s van 2019, met reacties van het publiek en recruiters. Volg ook @sollicitatielab op twitter voor tips.
  • Pinterest – Bent u handig met Photoshop? Op deze pagina vindt u inspiratie voor een origineel cv.
  • Intermediair – Tips voor een goed cv.
  • Expeditiework.nl – Op een leuke manier uw cv maken? Speel de game op expeditiework.nl en maak in 7 stappen uw cv.
  •  Sollicitatie.info – Tips hoe u uw cv het best kunt opbouwen.

Voorbeelden van cv’s

Hier vindt u voorbeelden van een standaard-cv en een sjabloon waarin u het cv kunt maken. Dit zijn Word-bestanden. Door op de link te klikken opent u de bestanden automatisch.

BijlageGrootte
Voorbeeld cv chronolgisch.doc39 KB
Sjabloon cv chronologisch.doc36 KB

Artikel

Deze pagina delen of printen

Deel artikel: Deel deze pagina op LinkedIn Deel deze pagina via twitter Deel deze pagina op Facebook

Werkblad

Inspiratie en tips voor werk zoeken en vinden