Handige WW-tools: app, video’s en stappenplan

WW regelen via app

erliest u binnenkort uw baan? Dan komt er veel op u af. Misschien wilt u WW aanvragen. Wat moet u daarvoor precies doen? Wanneer zet u welke stap? Er zijn handige WW-tools om u te helpen: het Stappenplan WW, de Wegwijzer WW app en diverse instructievideo’s.
Stappenplan WW
Wilt u WW aanvragen? In het Stappenplan WW staat overzichtelijk op een rij wat u rondom uw WW-aanvraag moet doen. Zo vergeet u niets en regelt u op tijd uw WW-zaken. Hoe werkt dit?
Als eerste vult u de datum in waarop u werkloos wordt. Alle data waarop u verder iets moet doen, worden nu automatisch voor u ingevuld.
Daarna kunt u uw WW-aanvraag voorbereiden. Als u nog geen DigiD-code heeft, maakt u die meteen aan. Met uw DigiD logt u in bij UWV. Daar controleert u uw werkverleden.
Vervolgens start u met het invullen van de WW-aanvraag, dat kan op de datum die het Stappenplan WW voor u heeft berekend. 2 weken voor uw laatste werkdag verstuurt u de aanvraag. Het invullen duurt ongeveer een halfuur.
In uw stappenplan ziet u precies wat en wanneer u verder moet doen. Ook vindt u er belangrijke informatie. Hoe het staat met uw WW-aanvraag bijvoorbeeld. En wanneer u uw sollicitaties doorgeeft. Het Stappenplan WW* is uw eigen geheugensteuntje. 
Stappenplan WW op papier
Heeft u liever een stappenplan op papier? Download dan de Stappenplan pdf**. Deze lijst is makkelijk te printen. Alle stappen staan erop. Er staan ook linkjes op naar websites waar u meer informatie kunt vinden. Bij elke stap vindt u een hokje om af te vinken. Zo ziet u in 1 oogopslag wat u gedaan heeft en wat u nog moet doen.
App Wegwijzer WW
U kunt ook met een app op uw smartphone bijhouden wat u allemaal moet rondom uw WW. Dat kan met de gratis Wegwijzer WW-app. Vul uw voornaam in en de datum waarop u werkloos wordt. De app geeft seintjes als u iets moet doen. Dat begint met de voorbereiding van uw WW-aanvraag. Twee weken voor uw laatste werkdag stuurt u de aanvraag in. De app geeft seintjes bij alle volgende stappen. Zo weet u niet alleen wat u moet doen, maar ook wanneer. Verder geeft de app handige tips en antwoord op veelgestelde vragen. Zoals: kan ik een voorschot krijgen op mijn eerste WW-uitkering? (Het antwoord is ja, maar u betaalt wel meer belasting.) Vind de app voor Android in Google play*** of voor iOS in de App Store****.
Instructievideo’s WW
Als u een WW-uitkering krijgt, is het ook handig om de Instructievideo’s WW## te bekijken. Deze helpen u om de meest gebruikte WW-formulieren te doorlopen.

Verliest u binnenkort uw baan? Dan komt er veel op u af. Misschien wilt u WW aanvragen. Wat moet u daarvoor precies doen? Wanneer zet u welke stap? Er zijn handige WW-tools om u te helpen: het Stappenplan WW en diverse instructievideo’s.

Stappenplan WW

Wilt u WW aanvragen? In het Stappenplan WW staat overzichtelijk op een rij wat u rondom uw WW-aanvraag moet doen. Zo vergeet u niets en regelt u op tijd uw WW-zaken. Hoe werkt dit?

  • Als eerste vult u de datum in waarop u werkloos wordt. Alle data waarop u verder iets moet doen, worden nu automatisch voor u ingevuld.
  • Daarna kunt u uw WW-aanvraag voorbereiden. Zoals het aanvragen van een DigiD-code, als u die nog niet heeft. U heeft een DigiD nodig om in te loggen bij UWV. Eenmaal ingelogd vindt u daar uw arbeidsverleden. U controleert deze op juistheid.  
  • Vervolgens start u met het invullen van de WW-aanvraag, dat kan op de datum die het Stappenplan WW voor u heeft berekend. 2 weken voor uw laatste werkdag verstuurt u de aanvraag. Het invullen duurt ongeveer een half uur.
  • In uw stappenplan ziet u precies wat en wanneer u verder moet doen. Ook vindt u er belangrijke informatie. Bijvoorbeeld hoe het staat met uw WW-aanvraag en wanneer u uw sollicitaties doorgeeft. Het Stappenplan WW is uw eigen geheugensteuntje. 

Instructievideo’s WW

Als u een WW-uitkering krijgt, is het ook handig om de Instructievideo’s WW te bekijken. Deze helpen u om de meest gebruikte WW-formulieren te doorlopen.

Artikel

Deze pagina delen of printen

Deel artikel: Deel deze pagina op LinkedIn Deel deze pagina via twitter Deel deze pagina op Facebook

Werkblad

Inspiratie en tips voor werk zoeken en vinden