Facebook en solliciteren: 5 tips

Het logo van Facebook

Naast LinkedIn is ook Facebook niet meer weg te denken bij het solliciteren. Werkgevers ‘screenen’ de Facebook-profielen van sollicitanten. Zo krijgen ze snel een eerste indruk. Ook plaatsen steeds meer bedrijven hun vacatures op Facebook. 5 tips om Facebook in uw voordeel te gebruiken bij het zoeken naar werk.

1. Zorg voor een goed profiel

Het begint allemaal met uw Facebook-profiel. Werkgevers googelen tegenwoordig alle sollicitanten die ze willen uitnodigen. Is uw profiel onprofessioneel? Dan belandt uw brief hoogstwaarschijnlijk op de stapel van afvallers. Wees vooral uzelf, maar houd er rekening mee dat uw profiel wordt gecheckt. Zorg voor een gewone profielfoto met alleen uw gezicht en schouders in beeld. Geen vakantie- of uitgaansfoto. En verscherp uw privacyinstellingen als u aan het solliciteren bent. Stel in dat alleen vrienden uw profiel kunnen bekijken. Dan zien werkgevers alleen uw profielfoto en geen andere (vakantie)foto’s en privéberichten. Lees ook het artikel op nos.nl over hoe een goede Facebook-profielfoto de kans vergroot dat u uitgenodigd wordt voor een sollicitatiegesprek.

2. Bedrijven liken

Steeds vaker plaatsen bedrijven hun vacatures ook op Facebook. Meld u aan bij groepen of pagina’s van bedrijven waar u graag zou willen werken. Dit doet u door op de pagina van het bedrijf op de button ‘Like’ of ‘Vind ik leuk’ te klikken. Vervolgens ontvangt u updates van deze bedrijven op uw tijdlijn. Zo bent u meteen op de hoogte als ze een vacature op hun Facebook-pagina plaatsen.

3. Direct solliciteren via Facebook

Steeds meer bedrijven die een vacature op Facebook plaatsen, geven de mogelijkheid om direct via Facebook te solliciteren. Een voorbeeld van zo’n bedrijf is Bol.com. Op hun Facebook-pagina vindt u een tabblad ‘Bol banen’. Daarop plaatsen zij alle vacatures. U kunt meteen solliciteren door op de knop ‘Solliciteren’ te klikken. Daarna kunt u uw gegevens en motivatie in een formulier invullen.

4. Statusupdate

Facebook is ook erg handig om aan uw netwerk te laten weten dat u op zoek bent naar een baan. Wie weet kan uw netwerk u verder helpen. Laat via een statusupdate weten dat u werk zoekt. En ook wat voor functie en voor hoeveel uur. Als u instelt dat ‘vrienden van vrienden’ ook uw updates mogen bekijken, bereikt u al snel 10.000 mensen. Want als u zelf 100 Facebook-vrienden heeft en zij elk ook 100 vrienden, heeft u al snel een enorm bereik.

5. Wees selectief met uw vrienden

Bent u weer aan het werk? Nodig uw collega’s of manager niet te snel uit voor Facebook. Ontdek eerst hoe uw collega’s hier tegenaan kijken. Gebruikt u uw zakelijke netwerk ook privé, pas uw privacyinstellingen dan aan. U kunt groepen aanmaken met verschillende rechten. Zo kunt u instellen dat collega’s geen privéfoto’s en berichten zien.

Online training ‘Vind een baan met social media’

Wilt u meer weten over Facebook en andere social media? UWV heeft daarvoor speciaal de online training 'Vind een baan met social media' ontwikkeld. Met deze training leert u hoe u Twitter, LinkedIn en Facebook slim kunt inzetten bij uw zoektocht naar werk. Denk aan netwerken, hoe u zichzelf online laat zien, hoe u werk zoekt en hoe u solliciteert via social media. Tijdens de training gaat u meteen aan de slag met uw eigen socialmediaprofielen. Wilt u hieraan deelnemen? Ga naar werk.nl en log in in de Werkmap met uw DigiD.
 Klik vervolgens in het linkermenu onder de kop ‘werk zoeken’ op de link ‘online trainingen’.


Artikel

Deze pagina delen of printen

Deel artikel: Deel deze pagina op LinkedIn Deel deze pagina via twitter Deel deze pagina op Facebook

Werkblad

Inspiratie en tips voor werk zoeken en vinden