Heeft u vragen over het starten van een eigen bedrijf?


1. Nieuw: het zzp-forum


Heeft u, net als Priscilla, vragen over het starten van een eigen bedrijf vanuit een WW-uitkering? Vanaf begin oktober kunt u terecht bij een nieuw online forum van UWV: het zzp-forum. In dit forum krijgt u persoonlijk antwoord op uw vragen. Ook kunt u ervaringen uitwisselen met andere werkzoekenden die als zzp’er aan de slag willen. Daarnaast vindt u er handige informatie en tips over het starten van een eigen bedrijf. 
Tot slot wordt er iedere week een vraag gesteld op het forum over de dienstverlening van UWV. UWV wil graag leren van uw ervaringen en het delen van ideeën en wensen wordt zeer op prijs gesteld.

3. Een bedrijf starten met een WW-uitkering

Wilt u als starten als zzp’er en (gedeeltelijk) uw WW-uitkering behouden? Hiervoor heeft u vooraf toestemming van UWV nodig. U krijgt toestemming van de adviseur werk als u aan alle voorwaarden voldoet. Op uwv.nl vindt u een video waarin alles wordt uitgelegd. Doe ook op werk.nl de online training 'zelfstandig ondernemen met een ww-uitkering'. Tijdens de training ziet u hoe en wanneer u kunt werken als zelfstandig ondernemer tijdens uw WW-uitkering.

4. Regelingen


U kunt op 3 manieren als zelfstandige starten vanuit een WW-uitkering:


  • U kunt uw WW-uitkering stopzetten.

  • U kunt uw WW-uitkering behouden zonder startperiode. Uw inkomsten worden dan verrekend met uw WW-uitkering.

  • Of u kunt kiezen voor een startperiode, dan behoudt u een deel van uw WW-uitkering. Priscilla koos voor het laatste. ‘Deze regeling sloot goed aan bij wat ik wilde doen. Zo’n opstartperiode is erg prettig. Ik had 6 maanden de tijd om te kijken of mijn idee kans van slagen had.

En nu ga ik op eigen kracht verder.’
Kijk voor meer informatie op uwv.nl.

Gerelateerde artikelen

5. Starterstips van Priscilla

‘Zoek uit waar je passie ligt en waar vraag naar is in de markt. En schroom niet om anderen om advies te vragen. Het nieuwe forum van UWV helpt daar vast bij. Maar ga ook eens praten met je concurrenten. Ik heb gemerkt dat iedereen je wil helpen, als je maar open en eerlijk bent. Een andere tip: social media is echt een must. Met mijn Facebook-pagina kreeg ik snel een groot bereik.’