Christiaan van der Wal

Christiaan van der Wal (50):

‘Als er ergens een deur dicht gaat, gaat er ergens anders een raampje open.’

Christiaan van der Wal (50) speelde als acteur rollen in onder meer Goede Tijden, Slechte Tijden en Gooische Vrouwen. Nu speelt hij een rol als buurtcoach en is hij de schakel tussen een bouwbedrijf en bewoners van de buurt waarin dat bedrijf aan het werk is. 

Acteur is een onzeker beroep. Heb je een rol, dan verdien je geld. Heb je geen rol, dan zit je zonder inkomen. Dus werkte Christiaan via een uitzendbureau als chauffeur op een vuilniswagen. Totdat hij buiten de boot viel. Het bedrijf had genoeg chauffeurs in vaste dienst.

Hij klopte aan bij UWV en had meerdere gesprekken met zijn adviseur werk. Christiaan wilde breed zoeken en deed enkele beroeps- en persoonlijkheidstests. Daar kwam uit naar voren dat een beroep in de communicatie goed bij hem zou passen.

Verbindende schakel

‘Een beroep in de communicatie’ is wel heel breed. Het viel op zijn plek toen bouwbedrijf De Boer & De Groot Civiele Werken een ‘buurtcoach’ zocht. De buurtcoach is de verbindende schakel tussen het bedrijf en de buurtbewoners. Bouwprojecten geven nog wel eens overlast, en goede communicatie is essentieel om de verhoudingen goed te houden.

Christiaan solliciteerde bij het bedrijf en er was meteen een klik. Na een algemene cursus voor de veiligheid kon hij aan de slag. ‘Ik ben het aanspreekpunt voor de buurt bij de aanleg van een brug’, vertelt hij. ‘Ik moest zelf in de praktijk maar uitvinden hoe ik het aanpak. Ik praat veel met buurtbewoners en probeer problemen te tackelen voor ze ontstaan.’

Bondgenoten

Hij was verrast over de contacten met UWV. ‘De mensen zijn betrokken en meedenkend. Echt bondgenoten in mijn zoektocht naar werk. Mijn advies aan mensen die in mijn situatie komen is: vraag om hulp. En blijf positief. Als er ergens een deur dicht gaat, gaat er ergens anders een raampje open.’

Deze pagina delen of printen

Deel artikel: Deel deze pagina op LinkedIn Deel deze pagina via twitter Deel deze pagina op Facebook

Werkblad

Inspiratie en tips voor werk zoeken en vinden