Beroepenvinder en beroepenkaart

beroepenvinder en beroepenkaart van UWV

Hulp bij het vinden van het beroep dat bij u past. Dat is het doel van twee nieuwe tools voor werkzoekenden: de Beroepenvinder en de Beroepenkaart.

De Beroepenvinder helpt u oriënteren: wat zijn uw kwaliteiten? En welke beroepen passen daarbij? De Beroepenkaart geeft informatie over beroepen en over uw kans op een baan in uw regio. Beide tools zijn heel eenvoudig, met een paar muisklikken ziet u al het resultaat.

Beroepenvinder

Met de Beroepenvinder ontdekt u welke beroepen bij u passen. Dit gaat in 3 stappen.

  • De eerste stap is: ‘Kies competenties’. In een lijst van 25 competenties vinkt u maximaal 5 aan. Competenties zijn vaardigheden die u heeft, bijvoorbeeld ‘Klantgericht werken’ of ‘Anderen aansturen’.
  • Dan gaat u verder naar de tweede stap: ‘Kies sectoren’. Hier ziet u een lijst van 45 sectoren, zoals ‘Gezondheidszorg’, ‘Automatisering’, ‘Onderwijs’ en ‘Vervoer’. Vink de sectoren aan die u interessant vindt. U hoeft geen ervaring in die sector te hebben.
  • Tot slot ziet u het ‘Resultaat beroepen & vacatures’. Hier vindt u een lijst van beroepsgroepen. Deze passen bij uw keuzes in stap 1 en stap 2. Elk beroep is aanklikbaar. U krijgt dan meer informatie over de werkzaamheden en hier kunt u ook filteren op niveau. U ziet ook welke competenties belangrijk zijn in zo’n baan. Als er vacatures zijn, kunt u doorklikken naar de vacaturetekst. Denkt u dat de functie iets voor u is? Dan kunt u direct solliciteren. U vindt de Beroepenvinder op beroepenvinder.nl.

Beroepenkaart

De Beroepenkaart is een kennisbank. U kiest een beroep en een regio. Als u op ‘zoeken’ klikt krijgt u de beroepenkaarten die daarbij passen. U ziet een omschrijving van het beroep. Ook andere kennis is verzameld, zoals: hoeveel werkzoekenden ook naar dit beroep zoeken en wat hun werkervaring en opleidingsniveau is. En: hoeveel vacatures er buiten uw regio zijn. U kunt deze informatie bekijken voor het beroep waar u naar zoekt. Misschien zijn er weinig vacatures te vinden. Of misschien bent u nieuwsgierig naar andere beroepen. Daarom vindt u hier ook ‘Alternatieve beroepen’ en ‘Opleidingen en cursussen’. Bekijk de Beroepenkaart.

Handig voor iedere werkzoekende

De Beroepenvinder en de Beroepenkaart zijn niet alleen interessant voor starters. De arbeidsmarkt verandert voortdurend. Sommige banen verdwijnen, andere veranderen. Er ontstaan ook nieuwe functies. Magazijnmedewerkers vinden soms werk als orderpicker bij een online winkel. Secretaresses hebben veel telefoonervaring. Bij callcenters is daar behoefte aan. De Beroepenvinder en de Beroepenkaart gaan uit van uw mogelijkheden. Dat is dus ook interessant als u veel werkervaring hebt.

Artikel

Deze pagina delen of printen

Deel artikel: Deel deze pagina op LinkedIn Deel deze pagina via twitter Deel deze pagina op Facebook

Werkblad

Inspiratie en tips voor werk zoeken en vinden