Bereid u voor: checklist

checklist

Zo, die is binnen: de uitnodiging voor een sollicitatiegesprek. U bent blij dat u mag langskomen, maar waarschijnlijk ook zenuwachtig. Met deze checklist is dat niet nodig.

Inlezen

Verzamel zoveel mogelijk kennis over de baan die u wilt hebben. Maar verdiep u ook in het bedrijf. Wat doen of maken ze er precies? Zijn er meer vestigingen? Wat gebeurt daar? Hoeveel mensen werken er? Is de sfeer zakelijk? Of juist heel losjes?

Draag gepaste kleding

Als u de sfeer kent, kunt u gepaste kleding uitzoeken. Kom bij een bank niet met een spijkerbroek. Voor een baan als dierenverzorger draagt u geen driedelig pak. Weet u niet wat de sfeer is? Zorg dan in ieder geval voor een verzorgd uiterlijk. Kleding is een belangrijk onderdeel van de eerste indruk. Kijk voor kledingtips ook eens bij het onderdeel Dress for Success.

Onthoud namen

Niets zo dodelijk als bij een bedrijf aankomen en niet meer weten met wie u het sollicitatiegesprek heeft. Schrijf namen op en lees die vlak voor het gesprek nog even door. Tip: schrijf ook het telefoonnummer op.

Kom niet te laat

Zorg ervoor dat u op tijd komt. Ga ruim op tijd van huis. Neem een trein eerder. Zo kunt u vertragingen voor zijn. Dit scheelt stress. Maar let op! Kom ook weer niet te vroeg. Wacht buiten als u eerder aankomt. Ga tien minuten van tevoren naar binnen.

In de file of de bus gemist? Bel altijd op om te zeggen dat het later wordt. Gebruik als het kan een navigatiesysteem. Of plan de route met de ANWB Routeplanner of Google Maps. Ook handig: hier zijn met de functie 'StreetView' (klik daarvoor op het rode ballonnetje) foto's te zien van de locatie.

Niet vergeten!

Dit neemt u altijd mee naar een sollicitatiegesprek:

  • Kopie van uw brief en cv
  • Kopie van uw paspoort of identiteitskaart
  • Kopie van de vacature
  • Notitieblok en een balpen
  • Uw agenda

Artikel

Deze pagina delen of printen

Deel artikel: Deel deze pagina op LinkedIn Deel deze pagina via twitter Deel deze pagina op Facebook

Werkblad

Inspiratie en tips voor werk zoeken en vinden