7 tips voor het sollicitatiegesprek
‘Het gaat om voorbereiden, voorbereiden, voorbereiden.’ Loopbaancoach Aaltje Vincent schreef het boek Sollicitatiegesprekken doe je zo.
Tip 1 Verdiep u in de werkgever
Kijk op social media wie uw gesprekspartners zijn. Haal uit hun profiel iets waarover u in het gesprek een vraag kunt stellen. Kijk op Twitter wat er speelt bij de werkgever. Wat spreekt u aan?
Tip 2 Vertrouw op uzelf
U verstaat uw vak. U voldoet aan het profiel. U heeft de gewenste ervaring. U heeft 98% van de sollicitanten al achter u gelaten. De werkgever denkt dat u het kunt. Anders was u niet uitgenodigd. U kunt op uzelf vertrouwen. Gun uzelf dat gevoel. En laat zien dat u zin hebt in het gesprek.
Tip 3 Toon uw vakmanschap
U gaat straks vertellen over uw vakmanschap. Bedenk concrete resultaten. Vertel niet: ik heb debiteurenbeheer gedaan. Maar: ik heb de openstaande debiteuren binnen drie maanden teruggebracht met 60%.En wie bent u zelf? Waar bent u goed in? Hoe gaat u om met uw zwakke punten? Waarom werken mensen graag met u samen?
Tip 4 Leg van tevoren alles klaar
Onderzoek welke kleding passend is. Kijk ook eens bij Dress for Success en Syl for Style. Gaat u liever ‘zoals u bent’, in uw dagelijkse kloffie? Wees dan voorbereid op vragen hierover. Leg uw outfit een dag van tevoren klaar. Nette schoenen kunt u in een tas doen en pas op het laatst aantrekken. Leg een mapje klaar met daarin: uw aantekeningen, de namen en functies van uw gesprekspartners, uw brief met cv en de vacaturetekst, het adres en de route. (Wees voorbereid op storingen of wegopbrekingen.) Zet het nummer van uw contactpersoon in uw telefoon. Dan kunt u bellen als u onverhoopt te laat bent.
Tip 5 De eerste indruk telt
Benut die ene kans op een goede eerste indruk. Wees 10 minuten voor aanvang aanwezig. Loop rechtop. Wees vriendelijk tegen receptionisten en assistenten. Kijk mensen in de ogen. Glimlach. Geef een stevige hand. Neem een actieve houding aan. Laat blijken dat u hier graag bent.
Tip 6 Stel zelf vragen
Het gesprek staat of valt met de vragen die u zelf stelt. Bereid deze voor. Er zijn 3 soorten vragen: vragen over de functie, vragen over het werken bij die werkgever, vragen over de procedure. Een goede vraag aan de werkgever is bijvoorbeeld: wat maakt dat u hier graag werkt?
Tip 7 Neem goed afscheid
Is het gesprek ten einde? Sta op en geef opnieuw een stevige hand. Glimlach. Bedank voor het prettige gesprek. Loop energiek en met zelfvertrouwen weg. Houd die houding vast tot de receptionist u niet meer ziet. (En pak dan pas uw telefoon.)