Marinus Nolet:

4 meestgestelde vragen over opleidingen

Scholing-is-maatwerk-bij-UWV

Wanneer mag ik een opleiding doen terwijl ik in de WW zit? Marinus Nolet, financieel adviseur bij het WerkgeversServicepunt Groot-Amsterdam beantwoordt 4 veelgestelde vragen. ‘Scholing is maatwerk bij UWV.

1. Kan ik bij of via UWV een opleiding doen?

‘Wij zijn geen opleidingsinstituut, maar we bieden wel financiële en andere mogelijkheden om opleidingen te volgen. De belangrijkste voorwaarde is wel dat de opleiding moet leiden tot werk. Soms wijzen we een aanvraag af, bijvoorbeeld omdat uw arbeidsmarktpositie goed is en u al veel kans hebt op het vinden van werk. Dan is het minder noodzakelijk dat UWV uw opleiding betaalt. Scholing is maatwerk bij UWV – er zijn geen standaardregels voor.’

2. Wat zijn de voorwaarden om voor een scholingsbudget WW in aanmerking te komen?

‘Dat is een heel rijtje:

  • U moet een WW-uitkering hebben.
  • U moet het niveau van de opleiding aankunnen.
  • De opleiding moet relevant zijn voor de arbeidsmarkt. Met andere woorden: u moet opgeleid worden voor iets waar vraag naar is.
  • De opleiding mag maximaal 1 jaar duren, al zijn uitzonderingen mogelijk.
  • Het uitgangspunt is een moeilijk vervulbare vacature bij een werkgever, waarvoor het noodzakelijk is dat u een opleiding doet. De kans op een scholingsbudget WW worden nog groter als de werkgever belooft dat hij u zal aannemen als u een opleiding volgt.
  • De opleidingsinstelling moet een contract met UWV hebben, of een contract willen afsluiten.’

3. Hoe kan ik een scholingsbudget WW aanvragen?

‘Dat kan op een aantal manieren:

  • U kunt via de Werkmap een bericht sturen dat u scholing wilt. Als u geen concrete plannen hebt, zal u gevraagd worden om verder uit te zoeken wat u wilt, bijvoorbeeld via de Leerwerkloketten, waar u gratis advies kunt krijgen over leren en werken. Er zijn 35 Leerwerkloketten in Nederland. Neem vrijblijvend contact op met een Leerwerkloket in uw regio.
  • U kunt in gesprek gaan met uw adviseur werk. Hij of zij kan bespreken of een opleiding goede kansen biedt op werk.’

4. Moet ik blijven solliciteren tijdens mijn opleiding?

‘Als UWV vanuit het scholingsbudget WW de opleiding betaalt, bent u vrijgesteld van solliciteren. Als uw opleiding niet vanuit het scholingsbudget WW geregeld is, is vrijstelling van solliciteren soms ook mogelijk, bijvoorbeeld als UWV de opleiding noodzakelijk vindt. Ook hier geldt dat de beslissing hierover maatwerk is en er geen standaardregels zijn. Bespreek dit met uw adviseur werk.’

Artikel

Deze pagina delen of printen

Deel artikel: Deel deze pagina op LinkedIn Deel deze pagina via twitter Deel deze pagina op Facebook

Werkblad

Inspiratie en tips voor werk zoeken en vinden