10 tips voor een goede sollicitatiebrief

10 sollicitatietips voor uw brief

Hoe schrijft u een sollicitatiebrief? En wat moet er allemaal in staan? Met deze 10 tips voor een sollicitatiebrief pakt u het goed aan en vergeet u niets. Laat dat sollicitatiegesprek maar komen!

Tip 1 De belangrijkste eisen

Lees de vacaturetekst een aantal keer aandachtig door. Onderstreep of noteer de 3 belangrijkste eisen. Hier kunt u in uw brief de nadruk op leggen. Laat aan de hand van voorbeelden zien dat u ervaring heeft met de belangrijkste functie-eisen.

Tip 2 De juiste opbouw

Zorg dat uw brief de juiste opbouw heeft:

  • Begin met een treffende openingszin. Vermijd hierbij een clichézin als ‘Naar aanleiding van uw vacature voor IT-specialist op www.werk.nl schrijf ik deze sollicitatiebrief’. Begin liever met een voorbeeld dat laat zien waarom u zo enthousiast bent over de baan.
  • Het middelste gedeelte vormt de kern van uw brief. Waarom moet de werkgever u uitnodigen, wat kunt u toevoegen?
  • Zorg voor een uitnodigende afsluiter. Vertel kort in uw eigen woorden dat u graag op gesprek komt om uw sollicitatiebrief mondeling toe te lichten.

Tip 3 Leesbaarheid

Zorg dat uw brief nooit langer is dan 1 A4. Werk met alinea’s van zo’n 4 à 5 zinnen. Dat leest prettig. Houd uw zinnen kort en duidelijk. Door uw brief hardop voor te lezen, hoort u vaak of de leesbaarheid goed is.

Tip 4 Taalgebruik

Pas het taalgebruik aan het bedrijf aan. Een functie bij een investeringsbank vraagt een andere schrijfstijl dan die bij een jonge start-up. Lees bijvoorbeeld de teksten op de website van het bedrijf. Is de stijl informeel? Dan moet u in uw brief niet te veel zakelijke taal gebruiken. Sluit zo veel mogelijk aan.

Tip 5 Maak geen fouten

Het klinkt misschien logisch, maar zorg dat u de brief aan de juiste persoon richt en schrijf de naam correct. Controleer uw tekst op spel- en typefouten. Laat uw brief altijd nog door iemand anders lezen.

Tip 6 Niet de juiste werkervaring?

Mist u bepaalde werkervaring? Schrijf dit dan niet expliciet op. Vermijd zinnen als: ‘Ik heb niet de juiste werkervaring, maar ben wel heel geïnteresseerd en leergierig.’ Geef bijvoorbeeld aan dat u ervaring heeft opgedaan op een andere manier.

Tip 7 Geen woorden, maar daden

Natuurlijk kunt u schrijven dat u veel weet over personeelszaken. Interessanter is die fusie die u ooit heeft begeleid als personeelsadviseur. Noem relevante voorbeelden en laat duidelijk zien wat uw rol hierin was.

Tip 8 Val niet in herhaling

U heeft maar 1 A4 de ruimte. Val niet in herhaling. U voegt natuurlijk ook uw cv toe. Hier staan alle opleidingen en werkervaring op een rijtje, dus dat hoeft u in de brief niet te herhalen.

Tip 9 Val op

Zorg dat uw brief opvalt. Wees creatief. Solliciteert u bij een reclamebureau? Maak uw sollicitatiebrief bijvoorbeeld eens in de vorm van een advertentie. Origineel en u valt zeker op.

Tip 10 Enthousiasme

Zorg dat uw enthousiasme van het papier afspat. Dat betekent niet dat iedere zin met een uitroepteken eindigt. Laat in uw bewoordingen zien dat u niet kunt wachten om te beginnen. Gebruik actieve werkwoorden en vermijd de lijdende vorm. Bijvoorbeeld: ‘Ik ben erg enthousiast over deze vacature’ in plaats van: ‘Deze vacature heeft mij erg enthousiast gemaakt’. En: ‘Ik word graag jullie nieuwe collega’ in plaats van: ‘Ik hoop jullie nieuwe collega te mogen worden’.

Bonustip: Help, een leeg vel!

Staart dat lege vel u na een half uur nog altijd aan? Sla dan de openingszin over en begin met wat u in de kern wilt schrijven. Zet bijvoorbeeld alvast de belangrijkste onderdelen op papier. Dan volgt die treffende openingszin later wel.

Artikel

Deze pagina delen of printen

Deel artikel: Deel deze pagina op LinkedIn Deel deze pagina via twitter Deel deze pagina op Facebook

Werkblad

Inspiratie en tips voor werk zoeken en vinden