Zo stel je jouw competentie-cv op

Competentie-cv hoe maak je die? Tips van Robin

Het is tegenwoordig heel populair om een competentie-cv op te stellen. Hierin stel je je vaardigheden voorop en hoeven werkgevers dit niet uit je werkervaring te filteren. Robin Bakker legt uit.

‘Competenties’ is een term die steeds vaker voorkomt in het beroepsveld. Het is dan ook gebruikelijk dat je voor een functie over bepaalde competenties moet beschikken. Werkgevers willen zich niet meer blindstaren op vorige functies of een opleiding. Een persoon kan namelijk zonder een aansluitende opleiding een perfecte kandidaat zijn voor een bepaalde functie.

Naast werkervaring, karaktereigenschappen en opleiding is het voor een werkgever fijn om te weten of je beschikt over bepaalde vaardigheden. Dit is de reden dat het competentie-cv steeds vaker voorkomt bij een sollicitatieprocedure.

Bij het opstellen van een competentie-cv leg je de focus op je vaardigheden in plaats van eerdere werkervaring of beoefende functies. Dit zou kunnen betekenen dat je met een bepaalde opleiding meerdere beroepsvelden kunt betreden vanwege het hebben van passende competenties. Het opstellen van een competentie-cv is dus anders dan een normaal cv.

Competenties

Competenties zijn vaardigheden die jij bezit, hebt aangeleerd of opgedaan. Deze competenties zijn vaak tijdens studies al een rode draad en weerspiegeling van jouw kunnen. Voorbeelden van veelvoorkomende competenties zijn: Plannen & Organiseren, Coördineren & Aansturen, Cijfermatig & Budgetteren of Presenteren & Overdragen. Allemaal vaardigheden waar jij over kunt beschikken.

De competenties die jij bezit, schrijf je in een competentie-cv uit met voorbeelden of momenten waarin deze competenties naar voren kwamen. Zo krijgt jouw nieuwe werkgever een goede indruk van jouw kunnen. Bedenk wel goed dat competenties iets anders zijn dan karaktereigenschappen. Een doorzetter zijn, een harde werker of een sociaal persoon, dat valt niet onder competenties. Deze zijn wel belangrijk om te vermelden, maar komen te staan in je motivatiebrief.

Prestaties

Naast het benoemen van competenties is het bij dit cv ook waardevol om bepaalde prestaties te benoemen. Wanneer je bijvoorbeeld bij vorige werkgevers een evenement hebt opgezet of een onderscheiding hebt behaald, kun je dit benoemen onder het kopje ‘prestaties’. Zo laat je, zonder je vaardigheden expliciet te benoemen, toch zien wat je in je mars hebt.

Het kan namelijk zo zijn dat de prestaties die je hebt behaald veel beter passen bij jouw volgende functie dan bij je vorige.

Een competentie-cv bestaat uit 5 basisonderdelen die je zelf een persoonlijke draai kunt geven.

  1. Persoonsgegevens: Elk cv begint met de hoofdgegevens van een persoon. Naam, geboortedatum, adres, rijbewijs etc.
  2. Opleidingen: Alle opleidingen vermelden die voor die werkgever relevant zijn. Wanneer je een opleiding of master goed hebt afgerond, is het vermelden van een (goed) eindcijfer een mooie toevoeging.
  3. Competenties: Hierin beschrijf je de competenties die jij bezit, maar ook vooral de competenties die aansluiten bij de functie waarop je solliciteert. Ter ondersteuning kun je vertellen hoe je aan een bepaalde competentie bent gekomen.
  4. Behaalde cursussen of prestaties: Zijn er binnen jouw studie of carrière onderdelen waar je trots op bent en die interessant zijn om aan te geven? Beschrijf deze dan onder je competenties.
  5. Werkervaringen: Hierna volgen je verschillende werkervaringen. Zorg ervoor dat bij iedere functie die je beoefend hebt een omschrijving staat van werkzaamheden. Ook dit kan refereren aan bovenstaande competenties.

Blog

Deze pagina delen of printen

Deel artikel: Deel deze pagina op LinkedIn Deel deze pagina via twitter Deel deze pagina op Facebook

Werkblad

Inspiratie en tips voor werk zoeken en vinden