Lisbeth van Lintel:

Zekerheid of zelfstandigheid?

Lisbeth van Lintel bij haar thuis

Een tijdje geleden vergeleek ik het proces van werk zoeken met het maken van een reis. Je maakt plannen en krijgt nieuwe inzichten.

Busreis

Een reis kun je maken met een reisgezelschap, gezellig samen in de bus. Alles wordt voor je geregeld en de bestemming is bekend. Gedoe bij de grens en taalproblemen worden opgelost door de reisleider. En nog een voordeel; je weet hoeveel het kost.Een baan in vast dienstverband lijkt daar wel op. De collega’s zijn vertrouwd, het werk is vastomlijnd en de planning is duidelijk. Het werven van opdrachten en het contact met de klant wordt verzorgd door de baas. En nog een voordeel: je krijgt iedere maand een vast salaris.

Backpacken

Maar wat nu als de bus of die vaste baan op zich laat wachten? Blijf je dan bij de bushalte staan of ga je zelf op stap met eigen rugzak? Als je zelf wat gaat ondernemen, dan kun je gaan en staan waar je wilt. Het kost wel energie en je moet uit je comfortzone komen. Het is natuurlijk ook heel stoer en spannend om voor jezelf te beginnen.Werkzoekenden die nog bij de ‘vaste baan’- bushalte staan, moedigen je aan. Van andere door de wol geverfde zelfstandigen krijg je wisselende reacties op jouw besluit. De een vindt het een heel goed idee. De ander denkt dat - omdat je zo lang hebt gewacht op die vaste baan - je niet geschikt bent om het zelfstandig te gaan proberen. Je bent vast niet enthousiast genoeg.

Beren op de weg

Ik sta nu op een driesprong en wat ga ik doen? Blijven solliciteren naar een baan of nu eindelijk voor mijzelf beginnen? Beide opties hebben hun voor- en nadelen. Ga ik voor zekerheid? Nou ja, een baan in dienstverband is niet zo zeker. Of ga ik voor het avontuur? Met kans op saaie opdrachten, vervelende klanten of helemaal geen inkomen. Ga ik voor afhankelijkheid van een werkgever of van een klant? Zekerheid of Zelfstandigheid? De derde optie is een combinatie van beiden; en een baan en freelance. Gespreide inzet maar dubbel zo veel werk.Wat ik ook doe, een ding is zeker: het zal mijn afweging zijn, mijn besluit. Iemand nog tips?

Bent u werkzoekend en wilt u ook bloggen op Werkblad? Meld u dan aan via redactie.werkblad@uwv.nl.

Reacties

Hoi Frank en Rachel,

Bedankt voor jullie reactie en commentaar. Ik vind het bijzonder om te zien hoe jullie uit diverse hoeken toch met hetzelfde advies komen: combineer een baan met een eigen bedrijf!

Wat betreft de administratieve taken, er is in mijn kennissenkring een boekhouder, dus daar hoop ik dan een deel van de papieren rompslomp te kunnen onderbrengen.

En Rachel, ik vind jouw opmerking ‘2x de helft’, een positieve gedachte! Dankje!

Hoi Lisbeth,
De overheid is bezig met het volgende deel van de campagne om zelfstandige te worden.
Waarom? Reden 1 :
Zij zijn van jou af.
Is er nog een reden 2 dan ? Iets als.... jouw geluk ? Nee, dat zul je meestal moeten halen uit andere dingen. Blijft over ? Precies reden 1 : dan zijn zij van jou af en ben je eenmaal zzp-er kom je ook niet meer terug. ( in de ww) Zelf heb ik lang gedacht voor mezelf te gaan beginnen, maar dingen zoals " ik kan werken wanneer ik wil en hoe ik dat wil" , lijken fijn maar elke dag dat jij niet in staat bent tot werken, moet je toch. Geen werk = geen inkomsten immers.
" een avontuur " : dat is het zeker ! Kijk ook naar zelfstandigen in de bouw .
" ga ik voor zekerheid ? Nou ja, een baan in dienstverband is niet zo zeker" , schrijf je . Klopt ! Niets is zeker ! In dienstverband weet je in elk geval voor dàt moment, hoeveel geld er aan het eind van de maand binnen komt , of je nou hard gewerkt hebt of lopen lummelen.
Als het je lukt , probeer een parttime baan te vinden én start je eigen onderneming.
Ik benijd je niet omdat ik van dichtbij de haken en ogen zie van ondernemer zijn. Ik zou het simpelweg niet kunnen : alle bijkomende administratieve taken om maar eens iets te noemen.
Succes Lisbeth !

Doe beide! Een parttime baan én dan nog freelance werk, dat hoeft niet perse dubbel werk te zijn, maar gewoon 2x de helft. Als het freelance werk aanslaat kun je het vaste werk minderen. Misschien kun je wel via een uitzendbureau of detacheringsbureau zorgen voor 'vastigheid', zodra je eigen werk even niet veel oplevert, dat je dan via een bureau weer even ergens anders aan de slag kan gaan.
Ik benijd je in ieder geval voor het hebben van de kans om iets voor jezelf te beginnen, ik kan dit simpelweg niet doen omdat ik een bepaald inkomen nodig heb, dus vier het feit dat je deze kans hebt en maak er iets moois van :). Succes.

Blog

Deze pagina delen of printen

Deel artikel: Deel deze pagina op LinkedIn Deel deze pagina via twitter Deel deze pagina op Facebook

Werkblad

Inspiratie en tips voor werk zoeken en vinden