Hedzer Kooistra:

Wordt 2017 jouw jaar?

Hedzer zit op een tafel

Hedzer Kooistra van Wekr schrijft een oppeppende blog over hoe u in het nieuwe jaar weer vol frisse moed kunt zoeken naar een nieuwe baan.

Ik liep op de John Frostbrug in Arnhem en ik riep heel hard: ‘Het roer moet om’. Het was na een jaar dienstplicht en korte klussen, dat ik me realiseerde dat mijn opleiding Tropische Bosbouw mij niet ging brengen wat ik zocht. We waren inmiddels getrouwd en onze oudste was al geboren, maar ik ging weer studeren. Het was 1996. In 2005, 2008 en 2012 heb ik weer van die momenten gehad. In 2005 werd ik interimmer en in 2008 werd ik politiek actief. In 2012 werkte ik een droom uit in het bedrijf Wekr.

Een voorsprong omdat je werkloos bent

Ik feliciteer werkzoekenden in trainingen met hun voorsprong op mensen die nog werkloos moeten worden. Waarom? Jij hebt de pijn van werkloosheid al gevoeld en je hebt al gezien dat het niet meer wordt zoals vroeger. Je weet dat je geen keus hebt en dat is pure winst. Je moet je leven even resetten. Je moet die werkgever straks kunnen vertellen waarom je beter bent dan voordat je werkloos werd. Je bent nog steeds die acht, alleen ben je nu beter inzetbaar.

Resetten maar niet veranderen

De sleutelwoorden zijn ‘Ik’ en ‘Anders’. Je kunt dingen anders gaan doen, of andere dingen gaan doen, zonder te veranderen, zonder het te psychologisch te maken. Je hoeft jezelf alleen maar de vraag te stellen: ‘Waarom zoude gij dat niet kunnen?’ Dat was de vraag die een bevriende priester mij stelde. Die vraag is ook van belang om te zien dat niet die ander het moet doen, maar ik. Je wilt tenslotte niet afhankelijk zijn van anderen.

Weg met die boosheid!

We maken allemaal een slingerbeweging tussen werkende waar niets mee aan de hand lijkt, dreigend ontslag, ontslag, rouw, knokken om een nieuwe plek, janken omdat het even niet lukt en weer lekker aan de slag gaan als werknemer of (deels) als eigen baas en weer terug. Boos zijn heeft een functie, maar zet je boosheid goed in. Worstel en kom boven!

Benoem eerst maar even wat je kunt

Ga met iemand samen zitten, of ga een stuk wandelen met een notitieblok. Loop alle functies in je cv langs en benoem wat je taken waren. Schrijf ze op als ‘hard skills’ en bekijk de oogst. Zet je hard skills in je cv en LinkedIn-profiel en geniet van wat je gedaan hebt en van wat je kunt. Wedden dat je een acht bent?

2017 wordt jouw jaar! Want … waarom zoude gij dat niet kunnen?
Fijne feestdagen en een gelukkig nieuw jaar met baan.

Lees ook Hedzers eerdere blog

Social carrousels
Veel connecties helpt

Bent u werkzoekend en wilt u ook bloggen op Werkblad? Meld u dan aan via redactie.werkblad@uwv.nl.

Blog

Deze pagina delen of printen

Deel artikel: Deel deze pagina op LinkedIn Deel deze pagina via twitter Deel deze pagina op Facebook

Werkblad

Inspiratie en tips voor werk zoeken en vinden